Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нека да дадем гласа си днес, за да имаме достоен представителен парламент

Румен Радев: Гласувах за свободна и справедлива България

Президентът коментира и шпионският скандал, като подчерта, че "ако съдът потвърди масовия пробив в персоналната сигурност, ще означава, че имаме дълбок вътрешен проблем"

| обновено на 04.04.21 в 19:14
Снимка: БГНЕС

Президентът упражни машинно своето право на глас. Румен Радев гласува в Професионална гимназия по транспорт ”Макгахан“.

Въпреки незначителните затруднения с гласуването в началото, Радев успя да гласува: 

"Гласувах за свободна и справедлива България, българите вземаме съдбата си в своите ръце и тези избори ще са първата стъпка към нормалността, към завръщането на законите и правилата, към отприщването на огромния потенциал, който носи народът. Призовавам всички пълнолетни българи да гласуват, иначе историята ще ни прати на поправителен по демокрация", заяви Радев. 

"Нека да дадем гласа си днес, за да имаме достоен представителен парламент. Наистина има ангажираност на българите към тези избори, но иначе изборите трябваше да са много по-рано още миналата година, животът на много българи щеше да бъде съхранен и хаосът избегнат", убеден е президентът.

"Очаквам стабилен парламент и силно и успешно правителство", добави той. 

След като по-рано днес даде своя вот машинно и призова българите да гласуват, президентът Румен Радев коментира и други теми.

За първи път държавният глава коментира и шпионския скандал:

„Ако българският съд потвърди масовия пробив в персоналната сигурност, това означава, че имаме дълбок вътрешен проблем, който компрометира не само националната ни сигурност, но и тази на съюзниците и злепоставя тежко България. Затова вместо самохвалство, трябва да се отговаря на тежки въпроси.

Защо се пренебрегва фактът, че организацията и контрола на политиката за защита на класифицирана информация се осъществява от Министерски съвет. Затова очаквам не само пълно разследване на случая, очаквам задълбочен анализ на причините, които водят до такова състояние националната сигурност и най-вече ефективни мерки за нейното укрепване“, подчерта президентнът.

По темата дали ще бъде издаден указ за създаването на нова община с център Обзор, президентът коментира, че решението му ще бъде съобразено със закона.

От думите му стана ясно, че указ за обособяване на нова община, включваща град Обзор и още шест села след проведения референдум, не може да има преди есента:

„Предложението, което отправи към мен Министерският съвет, влиза в определено противоречие със Закона за преброяване населението и жилищния фонд – 2021 година, според който от предварителния обход до завършване преброяването не може да има промени - административно-териториални. По всичко личи, че такъв указ е възможен, когато приключи преброяването, а това е септември месец“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна