Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът с машините се оказа предизвикателството в изборния ден

Активността към 17 часа е била 40,18 процента

| обновено на 04.04.21 в 23:53
Снимка: архив

ЦИК обяви с решение в 21.06 ч. края на изборният ден на територията на страната. Няма искания за удължаване на изборния ден, постъпили в ЦИК, въпросът не е обсъждан. Това съобщи пред БНР говорителката ѝ Таня Цанева.

40,18% е измерената активност към 17.00 часа. Най-ниска е била в Кърджали - 23,59, най-висока в Смолян - 46,91.

2 милиона 621 хиляди 909 са отишлите до урните три часа преди края на изборния ден.

Преди четири години на предходните парламентарни избори, към 17.00 часа измерената активност е била 42,74 на сто.

Вотът с машините се оказа предизвикателството в изборния ден.

Още преди обяд ЦИК спря гласуването с 312 устройства в целия изборен район Велико Търново заради объркани преференции в листата на „Демократична България“.

„Не сме очаквали, че за цял избирателен район може да се случи подобно нещо“, заяви говорителката на ЦИК Таня Цанева. „Това е въпрос на анализ и на преговори с доставчика“.

И в Добрич имаше проблеми от подобно естество, но там вотът с машини продължи докрай.

Десетина машини в цялата страна въобще не заработиха сутринта. Още толкова дефектираха в хода на изборния ден.

„От общо около 9400 около 400 по една или друга причина не са използвани“, каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

„Във всички избирателни райони, където има дефектирали машини, те не се ремонтират, не се заменят с други“, обясни Таня Цанева. „Мога да припомня, че 2019-а при 3000 машини имахме 27 машини, които не бяха сработили, които не продължиха да работят“.

Вотът от дефектиралите машини ще бъде отчетен от финалния протокол и от флашките, като водещ ще е този за партията или коалицията, а не преференцията.

Над 200 жалби и сигнали успя да разгледа ЦИК в изборния ден. Поне още толкова остават за следващите работни дни.

Няколко медии вече са с установени нарушения заради оповестяване на социологически проучвания, други ще получат глоби след като ЦИК се произнесе с решение за нарушенията. 

Жалби и сигнали - 86 са подадени по организацията на вота, предимно за закъснение при стартирането на вота в част от секциите. 

По отношение машините в ЦИК са получени около 38 сигнала от граждани, че в определени секции те не са сработили, или тъчскринът трудно е бил управляем при натискане. Както и че са получени са и 20 сигнала от районни избирателни комисии, че имало несработване на машини в изборния ден. Имало и три машини, за които са били разменени секциите, но те са продължили да работят. Имало е и указания за комисията в Разград за две неработещи машини.

По правата на избирателите - 44 са днешните жалби за това, че много от карантинираните през последните дни не могат да гласуват.

Също 44 са сигналите за нарушаване на предизборната агитация, основно са социологически проучвания и екзитполове, които са оповестявани.

Специално за този вот прави впечатление подадените сигнали и жалби за нарушаване на Covid мерките, като има и сигнали от чужбина за струпване пред секциите.

Говорителите обобщиха жалбите:

„За това, че няма отстояние, че помещението е твърде малко, че не се проветрява на всеки два часа, че химикалките не се дезинфекцират, имаме и такива сигнали".

В Бургас пък общинската администрация доставила химикалки с черен цвят за някои от секциите, но тези бюлетини ще се зачетат за действителни.

Наложи се ЦИК да разреши печатането на принтер на допълнителни бюлетини за секции в чужбина, предимно Великобритания и Австрия. Но пък отмени решение на секционната комисия в германския град Майнхайм за допускане на видеозаснемане на процеса на броене бюлетините, без да се снимат лицата и личните данни и записват гласовете.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна