Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Израел връчва мандат за съставяне на кабинет

На 23 март 2021 г. израелците гласуваха на четвърти общи избори за по-малко от две години, за да изберат 120-те членове на 24-ия Кнесет.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Израел Реувен Ривлин ще съобщи днес името на депутата, на когото ще възложи мандат за съставяне на правителство, след проведените на 23 март предсрочни парламентарни избори. След това, депутатът, който ще получи мандата, ще разполага с 28 дни, за да сформира новия кабинет. Ако за целта е необходимо повече време, президентът има право да удължи срока за съставяне с още 14 дни.

Вчера Реувен Ривлин проведе консултации с представителите на 13-те политически партии, които влязоха в новия Кнесет - парламентът на Израел.

В резултат на обсъжданията 52 депутати са препоръчали кандидатурата на министър-председателя и лидер на партията "Ликуд" Бенямин Нетаняху, 45 депутати са предложили Яир Лапид, който е лидер на опозицията и на партията „Йеш атид“, а 7 депутати са предложили председателя на партията и „Ха Ямин ха Хадаш“  Нафтали Бенет.

По-правилно кандидатът за премиер става партийният лидер с най-голям брой депутатски места, но президентът може да възложи сформирането на кабинети на политик, чиято партия е с по-малко гласове, но може да сформира коалиция, подкрепена от 61 депутата в 120 местния парламент.

Ако въпреки всичко не се стигне до формиране на правителство, ще бъдат насрочени нови избори, които биха били петите в Израел за последните две години и половина.

Същевременно върви процес срещу Бенямин Нетаняху - премиерът на Израел, който първи в историята на тази държава, е подсъдим за корупция, докато е на поста.

Нетаняху беше изправен на съд в Ерусалим по обвинения в корупция.

Прокуратурата настоява той да бъде наказан за неправомерно приемане на подаръци и за недопустим натиск върху медии да го представят в положителна светлина.  Нетаняху нарече процеса „злоупотреба с власт от страна на прокуратурата“.

Израелският президент Реувен Ривлин

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!