Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК одобри спасителен план за "Ер Франс" в размер на 4 млрд. евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник Европейската комисия одобри плановете за нова финансова помощ за авиокомпанията "Ер Франс" (Air France) в размер на 4 млрд. евро посредством рекапитализация на въздушния превозвач Air France-KLM Holding.

"Франция ще предостави до 4 млрд. евро за укрепване на капитала на Air France и ще помогне на авиокомпанията да се изправи срещу финансови затруднения, произтичащи от коронавирусната пандемия", заяви изпълнителният вицепрезидент на ЕК Маргрете Вестагер.

Както авиокомпанията, така и нейният холдинг претърпяха значително намаляване на дейностите поради избухването на Covid-19 в началото на 2020 г.

Според договорения план, чрез тези средства френската държава ще удвои настоящите 14,3%, които тя притежава в самолетния превозвач.

Френското правителство ще преобразува заем от 3 милиарда евро, отпуснат на Air France миналата година, в хибриден финансов инструмент, и ще поеме допълнителни 1 милиард евро от планираната емисия акции, повишавайки дела си в Air France-KLM до почти 30 на сто.

"Това ще направи държавата най-големия акционер в Air France“, заяви френският финансов министър Брюно Льо Мейр по радио France Inter, наричайки този ход "знак за ангажираност" към авиокомпанията и нейните работни места във Франция.

Нидерландската държава не планира да участва в увеличението на капитала, посочиха от Air France-KLM. Това означава, че държавният дял на Нидерландия от 14% в компанията ще бъде намален след новата емисия от акции, която ще бъде закупена от френската държава.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна