Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слави Бинев: ЕП в София ще е едно от най-добрите провеждани някога

Теодор Георгиев, Слави Бинев, Фарзад Золхадри и Димитър Михайлов
Снимка: Lap.bg

Само след два дни София ще стане столица на най-добрите таекуондисти от цяла Европа. България ще бъде домакин на Европейското първенство по олимпийско таекуондо за мъже и жени. Над 700 състезатели ще премерят сили в битката за титлата европейски шампион.

Първенството е под патронажа на еврокомисаря по спорта Мария Габриел, която лично ще открие надпреварата. Освен нея специални гости са министърът на спорта Красен Кралев, членът на МОК Мариус Вайзер, както и много други ръководители на световното и европейско таекуондо.

България ще бъде представена от 12 състезатели при мъжете и жените, сред които и играещият старши треньор Фарзад Золхадри.

"Това ще бъде едно от най-добрите европейски първенства провежани някога. Единстевният проблем е, че ще бъде без публика. Няма как, ще чакаме по-добри времена, за да може да станем номер 1. Това е шампионатът, в който ще участваме с най-голям отбор. Общо категориите при мъжете и при жените са 18, а ние ще участваме с 15 състезатели. Няма да имаме участие в три категории - една при мъжете и две при жените. Ние можеше да покрием всички категории, но искаме да участваме със състезатели, които не просто попълват категориите, а отиват за да победят. Това е едно от най-пълните европейски първенства за всички времена. Заявка са подали състезатели от 49 държави, а страните-членки на Европейсакат федерация са 51. При мъжете имаме най-голям шанс за медал - Влади Далаклиев в категория 68 килограма и Фарзад Золхадри в категория 74 килограма. Това първенство ще е нашият олимпийски тест, защото следващия месец ще бъдем домакини на европейската олимпийска квалификация. Тя е десет пъти по-важна за нас, тъй като тя ще ни даде възможност за първи път България да участва на олимпийски игри в спорта таекуондо", това заяви специално за БНР Слави Бинев - президент на БФ по Такуондо (олимпийска версия).

Ето и целия отбор на България:

Мъже:

кат. до 54 кг – Любомир Богданов

кат. 58 кг -Даниел Ладжев

кат. 63 кг – Божидар Аврамов

кат. 68 кг – Владимир Далаклиев

кат. 74кг – Фарзад Золхадри

кат. 89 кг - Теодор Здравков

кат. +87 кг – Кристиан Златев.

Жени:

кат. 46 кг– Габриела Кацарова

кат. 49кг  – Николет Костова

кат. 53 кг – Илина Иванова

кат. 62 кг – Калина Петрова

кат. 67кг  – Емилия Тасева.

Европейското първенство по олимпийско таекуондо за мъже и жени ще се проведе в хотел Милениум в София. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна