Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Всички районни избирателни комисии предадоха изборните си книжа в ЦИК

В ЦИК работят по повторното въвеждане на протоколите от изборите за 45-о Народно събрание

| обновено на 07.04.21 в 14:59
Снимка: Ани Петрова

Всички районни избирателни комисии вече предадоха изборните си книжа в Централната избирателна комисия. Последна, малко преди 12.00 часа, донесе документацията си Районната комисия в Стара Загора.

Теодора Крумова, председател на РИК Стара Загора, обясни защо тази комисия е донесла в ЦИК последна документацията си:

„Не сме най-отдалеч, на 200 км сме, има колеги, които идват от доста по-далече. Но беше трудно наистина. Снощи в 9 часа приключихме с обработката вече на нашия протокол – всеки втори протокол беше сгрешен. Тази обратна номерация много затрудни хората. А, Б, а след това цялото число, действително им беше много трудно“.

В Централната избирателна комисия върви интензивно повторното въвеждане на протоколите от изборите за 45-о Народно събрание. 

Днес продължава започналата снощи в ЦИК проверка – повторно въвеждане на всички данни от страната от протоколите. Целта е отстраняване на евентуални грешки преди да стане ясен крайният резултат:

Говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева обясни:

„От една страна, такова е изискването на Изборния кодекс - да се прави това повторно въвеждане, а също така това вече е знак, че ако има някакви несъответствия, тези несъответствия се изчистват, те се виждат, това, което е наистина в протоколите, а не където има поправки и грешки. И втори път, когато се направи въвеждане, това е още един път осигуряване на истинността на вота, който е бил даден от българските избиратели“.

Очаква се утре ЦИК да оповести разпределението на мандатите за следващото Народно събрание, а в 7-дневен срок след деня на вота – в неделя, 11 април – трябва да бъдат обявени поименно и новите депутати.

Поименният състав на бъдещия парламент ще зависи и от преференциите и разместванията заради тях. Междувременно тези от кандидатите, които са участвали в две листи, ще имат два дни, за да изразят предпочитанията си коя област ще представляват в следващото НС.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.