Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намаляване на доставките за Германия на ваксината на Moderna с до 878 хил. дози през април

От сряда започва ваксинацията с Moderna в Уелс, Обединеното кралство

Снимка: Ройтерс

Компанията Moderna Inc. ще достави на Германия доста по-малко от договорените дози на ваксината си срещу коронавирус до края на април, съобщи в сряда американският бизнес и финансов уебсайт Business Insider.

Според информацията на Business Insider е била отменена доставката за Германия на между 627 600 и 878 400 дози от ваксината на Moderna, която беше планирана да се осъществи в периода от 26-и април до 2-ри май.

Изданието не цитира причина за тези доста по-малки по обем доставки, но посочва, че "отменената пратка може да създаде сериозен проблем" за здравните власти в страната поради настоящата неспособност на Германия да компенсира темпото на ваксинация със загубените дози на ваксини на AstraZeneca или на Pfizer/BioNTech.

По-рано тази седмица германският министър на здравеопазването Йенс Шпан изчисли, че страната ще е ваксинирала 20% от населението си до края на месец април.

Агенция Блумбърг пък цитира вътрешен документ на Европейската комисия, според който прилагането на ваксините срещу Covid-19 в ЕС може да достигне ключовата цел по-рано от очакваното. Според този документ Германия, Франция, Италия, Испания и Нидерландия ще бъдат в състояние да имунизират напълно над 55% от общото си население до края на юни.

Преди това ЕС заяви, че иска да ваксинира 70% от пълнолетните европейски до края на лятото, което - в зависимост от демографията на всяка държава членка - отговаря на около 55-60% от общото население на дадената страна.

Днешната все още непотвърдена информация на Business Insider може да предположи ново забавяне на темпото на ваксинация в Германия на фона и на проблемите с доставката и страничните ефекти на ваксината на AstraZeneca.

Междувременно от днес Великобритания започва разпространението на ваксината срещу Covid-19  на Moderna в Уелс, заяви британският здравен министър Мат Ханкок.

"Радвам се, че днес можем да започнем разпространението на ваксината на Moderna в Западен Уелс във Великобритания", каза Ханкок. "Днес започваме имунизация с третата одобрена ваксина. Където и да живеете, когато получите обаждане, отидете да се ваксинирате", посочи той, цитира от Ройтерс.

Досега Обединеното кралство е ваксинирало 31,6 милиона души с първа доза ваксина срещу Covid-19 и вече е ваксинирало с две дози 5,5 милиона души. Очаква се скоро да бъде ваксинирано половината от общото британско население.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна