Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможно е АЛДЕ да изключи от редиците си ДПС

Снимка: aldeparty.eu
Чуй новината! Чуй новината:

Няколко европейски либерални партии са изпратили писмо до Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), в което настояват за наблюдение върху Делян Пеевски и изтъкват, че той е санкциониран от Министерството на финансите на САЩ и от Великобритания.

Генералният секретар на паневропейската либерална партия Дидрик де Шетцен заяви пред БНР, че не отхвърля възможността ДПС да бъде изключено от нея заради възникналите сериозни вътрешнопартийни раздори. Той определи случая като "много сериозен".

Писмото е подписано от присъдружните партии от Германия, Австрия, Словения, Словакия и Нидерландия. Те изтъкват необходимостта да не се повтарят повече случаи като този с Партията на недоволните граждани на бившия чешки премиер Андрей Бабиш, която премина от редиците на либералната група "Обнови Европа" в крайнодясната "Патриоти за Европа". "В този смисъл е неизбежно да бъде поставено под въпрос ръководството на ДПС в България", изтъкват авторите.

Те отбелязват, че в светлината на приоритетите на групата на "Обнови Европа" и най-вече на подкрепата за санкционния режим на ЕС за нарушаване на човешките права, не могат да бъдат пренебрегвани опасенията по отношение на собственото политическо семейство на евролибералите. Става дума за съпредседателя на ДПС, санкциониран от САЩ, и отражението на този факт върху имиджа на групата.

Авторите на писмото припомнят изявлението на Томас Хакер – докладчика на "Свободни демократи" за България, според когото "мощни кукловоди като Бойко Борисов и санкционираният магнат Делян Пеевски дискредитират демокрацията и се опитват напразно да си гарантират властта".

"Смятаме, че за ДПС е важно да определи как се съобразява с либералните принципи, които споделяме", се казва в писмото.

Ако има решение за изключване, то трябва да бъде взето от Съвета на Алианса, поясни пред БНР Де Шетцен и определи писмото като "първа стъпка". Същевременно той каза, че това не предполага изключване от либералната политическа група "Обнови Европа" в Европейския парламент, тъй като там правилата са различни.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна