Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Медицински университет - София на Световния ден на здравето с награди за изявени преподаватели

Медицински университет – София отдаде почит към загиналите във войните медици и поднесе венци на Докторския паметник в столицата
Снимка: Красимира Пастирова

По традиция, на 7 април – Световния ден на здравето, академичната общност на Медицински университет – София отдаде почит към загиналите във войните медици и поднесе венци на Докторския паметник в столицата.

В краткото си слово ректорът на университета акад. Лъчезар Трайков заяви: „Вече втора година отбелязваме Световния ден на здравето в условията на пандемия. За всички ни е трудно, по различен начин. Затова искам днес да благодаря на всички Вас за проявеното търпение и положените усилия през тази толкова трудна година. Специално искам да благодаря на студентите-доброволци в Covid отделения, че демонстрирахте истинските ценности, които са в основата на медицинската професия. Гордеем се с Вас!".

С едноминутно мълчание присъстващите почетоха и паметта на колегите си, които загубиха битката с Covid-19.

На този ден Медицински университет-София отчита и успехите в научноизследователската и преподавателска дейност. С почетни знаци бяха наградени изявени преподаватели в университета.

Почетен знак “AESCULAPIUS” - за принос в развитието на българската медицина през изминалата 2020 година получи проф.  Здравко Каменов - Научно направление „Медико-клинично“ от Катедра по вътрешни болести на Медицински факултет при МУ-София.

Награден знак „PANACEA” – за значими постижения в преподавателската, научната, и експертна дейности през изминалата 2020 година, бяха отличени трима изтъканати специалисти в различни направления - доц. д-р Шима Мехрабиан-Спасова, доц. д-р Румен Николов и проф. Захарина Савова. Почетен знак „SIGNUM LAUDIS” на лента, за особени заслуги за функционирането и развитието на МУ – София в годините на своята професионална реализация  получиха  гл. ас. Васко Узунов, проф. д-р Лаура Андреева-Гургуриева и проф. Галина Чанева.

Почетен знак „SIGNUM LAUDIS” на кожен плакет – отличие за особени заслуги за функционирането и развитието на МУ- София в годините на своята професионална реализация получиха проф. д-р Пенка Переновска и проф. д-р Тодор Черкезов, а почетен знак „SIGNUM LAUDIS” на лента, за особени заслуги за функционирането и развитието на МУ-София в годините на своето професионално обучение получи д-р Видин Кирков, председател на Студентски съвет към МУ-София.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.