Eмисия новини
от 08.00 часа

Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора приема родилки само с Covid-19

УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора.
Снимка: Радио Стара Загора


Значително се е увеличил броят на родилките, позитивни за коронавирус, както и тези с усложнения вследствие на вируса, през последните две седмици. Това налага разкриване на два сектора в АГ - клиника на болница "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора - един за родилки, позитивни на коронавирус, и един за родилки с усложнения от коронавирус.

В трети сектор на територията на областната болница ще бъдат приемани високорисковите родилки.

Всички останали жени, при които бременността протича нормално и без усложнения, ще бъдат пренасочвани за прием в другите две лечебни заведения в града, в които може да се окаже родилна помощ, съобщи проф. Йовчо Йовчев, директор на здравното заведение.

В многопрофилната болница за активно лечение "Професор доктор Стоян Киркович" се приемат пациенти не само от Старозагорска област, но и от областите Сливен, Бургас и Ямбол. Затова и към момента броят на родилките, позитивни с Covid-19 и с усложнения, значително нарасна, каза професор Йовчев.

"На територията на АГ клиниката се разкриват два сектора - за ковидни родилки, бременни, които са позитивни на Covid, имат усложнения от Covid, в този случай бронхопневмонии и дихателната недостатъчност, има родилки, които в момента се лекуват с инсулт, докарани от други лечебни заведения, останалите легла, които ще бъдат на територията на АГ клиниката, при необходимост ще бъдат трансформирани за пациенти с Covid-19 инфекция. Нормалните родилки във връзка с огромния брой болни на територията от Covid-19, лекото протичане, лекото раждане, което не изисква някакви допълнителни условия за водене на раждането и до приключването му могат да бъдат насочени съответните жени към други лечебни заведения на територията на града".

Общо 182 пациенти с коронавирус са настанени в болницата, 25 са свободните легла за хоспитализиране на тежки случаи и с Covid-19.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Гледайте на живо