Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

УниКредит Булбанк удължава програмата с ББР за финансова подкрепа на пострадали от Covid-19

Банката ще отпуска заеми до 2 млн. лева на бизнеса, засегнат от коронаврусната криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

УниКредит Булбанк подписа споразумение за удължаване на програмата с Българска банка за развитие (ББР) за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на фирмите, пострадали от пандемията от СOVID-19, съобщиха от Булбанк.

Банката удължава и подобрява условията по гаранционната програма на ББР за преодоляване на икономическите последици от разпространението на Covid-19, като посочва, че гаранционният инструмент е подходящ за микро-, малки,  средни и големи компании от различни сектори в икономиката.

В рамките на програмата УниКредит Булбанк ще отпуска заеми до 1 млн. лева за микро, малки и средни предприятия (персонал до 249 души, активи до 84 млн. лв., годишен оборот до 97,5 млн. лв.) и до 2 млн. лева за големи предприятия (търговски дружества по смисъла на ТЗ).

Клиентите ще могат да кандидатстват за ново и за съществуващо оборотно финансиране и/или инвестиционно финансиране по програмата. Заемите са с удължен период – до 6 години, но не по-късно от 30.06.2027г.

Кредитите се отпускат при облекчени изисквания за обезпечение – покритие на не повече от 50% от размера на търсеното финансиране. Допустими са гратисни периоди както за лихва, така и за главница, посочват от банката.

Кандидатите трябва да отговарят на поне едно от следните изисквания: да имат спад на оборота заради пандемията от COVID-19, да имат неполучени вземания от клиенти или неразплатени суми към доставчици, да имат отменени договори за износ или прекратени доставки от внос, да са затворили производствените си съоръжения и офиси или да са намалили броя на своите служители.

Инструментът е приложим за компании от различни сектори в икономиката, като данните на ББР показват, че най-засегнатите от пандемията сектори са: транспорт, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, търговия на едро.

Програмата е насочена към компании, изпитали затруднения през 2020 г. като пряк негативен ефект от пандемията Covid-19, които са обслужвали редовно кредитите си без да са изпадали в просрочие над 90 дни през 2019 г.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.