Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко нарастване на производствените цени в САЩ през март

Производствените цени в САЩ се повишиха по-силно от очакваното през март, нараствайки на годишна база до 9 и 1/2-годишен връх, което потвърждава прогнозите за повишаване на инфлация, тъй като икономиката се отваря наново с оглед на подобрената среда в общественото здраве заради ускорената Covid ваксинация и огромно държавно финансиране.

Индексът на производствените цени (PPI индекс), измерващ ценовите промени на изхода на американските компании, скочи през март с 1,0% спрямо февруари, когато нарасна с 0,5%, докато осреднените очаквания на финансовите пазари бяха за по-скромно повишение с 0,5 на сто.

На годишна база растежът на индекса PPI се ускори изненадващо силно до 4,2% от 2,8% през февруари и при прогноза за повишение с 3,8 на сто. Това е най-солидния растеж на производствената инфлация от септември 2011 г. насам.

Основните производствени цени (изключвайки цените на енергията и храните) нараснаха през март на месечна база с 0,6% след повишение с 0,2% през февруари, докато техният растеж на годишна база се ускори до 3,1%, достигайки най-високо ниво от септември 2018 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна