Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават размириците в Северна Ирландия

| обновено на 10.04.21 в 17:44
Безредици в Белфаст, Северна Ирландия, 8 април 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Още 14 полицаи бяха ранени в Северна Ирландия през последната нощ на насилия в провинцията. Днес се навършват точно 23 години от подписването на мирното споразумение от Разпети петък, но последните събития навяват лоши спомени от миналото.

Общо от началото на размириците, започнали на 29 март, досега са ранени 90полицаи, някои от които сериозно. Полицията се опитва да бъде буфер между враждуващите общности на лоялистите и националисти и става обект на нападения със запалителни бомби, бутилкти, тухли и камъни.

Лоялистите не са доволни от границата в Ирландско море след Брекзит и от това, че прокуратурата не потърси отговорност на ръководството на републиканската партия „Шин Фейн“, взело участие в погребение на бивш член на ИРА, нарушавайки раздпоредбите в условията на локдаун. 

Най-критично е положението в районите Тайгърс Бей и Ню Лодж в Белфаст, населени респективно с лоялисти и националисти. От ръководството на полицията съобщиха, че се събират сведения за основните подстрекатели на насилието и те ще бъдат изправени пред закона.

Безредици имаше също в градовете Колрейн и Ландъндери. Тревожно е, че в размириците участват деца на 12 и 13 години.

Отбелязвайки 23-тата годишнина от Белфасткото споразумение, известно още като споразумението от Разпети петък, премиерът на Република Ирландия Михол Мартин заяви, че „политическите партии не трябва да допускат слизане по спиралата към тъмното минало на сектантски убийства и политически хаос“.

Британският министър за Северна Ирланидя Брандън Люис е в Белфаст, където разговаря с лидерите на парии.

Разбунтувалите се общности не се вслушаха и в призива да се прекратят безредиците, за да се почете паметта на починалия вчера принц Филип.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!