Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският министър на отбраната се срещна с израелския си колега

| обновено на 11.04.21 в 17:41
Американският министър на отбраната Лойд Остин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел приема Съединените щати като „цялостен партньор“ и ще работи в близко сътрудничество със съюзниците, за да бъде постигнато ново дипломатическо споразумение с Иран, което да не прави компромис с регионалната сигурност.

Това заяви израелският министър на отбраната Бени Ганц в разговор с американския си колега Лойд Остин, който е на първо официално посещение в Израел от страна на новата американска президентска администрация.

Лойд Остин от своя страна заяви, че Вашингтон гледа на съюза с Израел като централен за регионалната сигурност, издръжлив и железен.

Посещението на Остин идва само дни след, като Вашингтон предложи „много сериозни“ идеи за съживяване на ядреното споразумение с Иран, на което Израел твърдо се противопоставя.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху аплодира решението на предишния американски президент Доналд Тръмп да изтегли Съединените щати от ядрената сделка с Техеран.

В навечерието на американското посещение Техеран направи поредно нарушение на подписаното през 2015 година споразумение.

На официална церемония вчера президентът Хасан Рохани откри центрофуги за производство на обогатен уран в ядрената централа Натанз (Натанц).

На церемония в памет на Холокоста в сряда Бенямин Нетаняху заяви, че Израел няма да се обвърже с ядрено споразумение, което ще позволи на ислямската република да разработва ядрени оръжия. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна