Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избирателите в Киргизстан одобриха на референдум президентско управление

| обновено на 11.04.21 в 21:50
Садир Жапаров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 78% от избирателите в Киргизстан гласуваха за промяна на конституцията, сочат неокончателните резултатите от провелия се днес референдум при 80 процента и половина обработени бюлетини.

Конституционните промени предвиждат значително разширяване на правомощията на настоящия президент Садир Жапаров и ще му позволят да се кандидатира за поста за втори път.

Проектът на новата конституция предвижда създаване на институцията Народен съвет или консултативно надзорно събрание, което дава препоръки относно насоките на социалното развитие. Предвижда се също преформатиране на институциите на президента и правителството.

Отговорността за формирането и работата на кабинета ще се носи от президента, а кабинетът ще се ръководи от ръководителя на президентската администрация.

Документът предлага да се намали броят на депутатите от 120 на 90.

Всъщност предложените нововъведения означават връщане от парламентарно-президентска към президентска форма на управление.

Избирателната активност е била ниска, по данни на ЦИК- 37%, тя обаче надвишава прага от 30 на сто, за да бъде приднат референдумът за валиден.

52-годишният Садир Жапаров успя да неутрализира политическите си опоненти, откакто дойде на власт след политическа криза през октомври, при която беше освободен от затвора от свои поддръжници. И след това триумфира на президентските избори през януари.

Критиците на президента определиха проектът за конституция като „ханституция“.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и Венецианската комисия към Съвета на Европа критикуваха липсата на значим и смислен публичен дебат в парламента, преди проектът за основен закон да бъде представен публично през март.

Руският президент Владимир Путин, ключов съюзник, подкрепи конституционните промени, след като през февруари Садир Жапаров посети Москва. 

Президентът на Киргизстан Садир Жапаров  и съпругата му Айгул Асанбаева гласуват на референдума за конституционна реформа в столицата Бишкек, 11 април 2021 г. Киргизите гласуват на референдум за конституционна реформа, който включва преминаване от парламентарна към президентска система .

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!