Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция замрази покупката на хеликоптери от Италия след скандал

Анкара иска от Рим извинение, след като премиерът Марио Драги, който нарече президента Реджеп Ердоган „диктатор, с когото обаче трябва да си сътрудничим“.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Турция спира сделката за закупуване на хеликоптери от италианската компания „Леонардо“ след дипломатическия скандал между двете държави, съобщава италианският вестник „Република“, предаде БГНЕС.

Замразената сделка, на стойност 70 млн. евро, е за покупка на учебни хеликоптери. Тя трябваше да бъде подписана през следващите дни.

Предупреждения получиха и други италиански компании, сред които и голяма енергийна компания, която строи електростанции в Турция.

Италианският в. „Република“ припомня изказването на италианския премиер Марио Драги, който нарече президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган „диктатор, с когото обаче трябва да си сътрудничим“.

От Анкара последва незабавна реакция, в която турският външен министър Мевлют Чавушоглу осъди „неприемливите популистки забележки и грозните и неразумни коментари“ на премиера Драги, а външно министерство извика за обяснения италианския посланик в Турция.

Според „Република“ турските власти настояват за официално извинение от страна на италианското правителство и нямат намерение да се задоволят с разяснения по дипломатически канали.

„Докато от Рим не дойде отговор, властите в Турция започнаха да изпращат предупредителни сигнали“, коментира „Република“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!