Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отслабване на икономическите нагласи в Германия и еврозоната през април

Институт Zew

Нагласите на германските анализатори и инвеститори се влошиха през април за пръв път от пет месеца насам с оглед на притесненията за по-стриктен локдаун във водещата европейска икономика на фона на третата вълна на коронавирусната пандемия.

Това показват резултат от последно проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, се понижи през април до 70,7 пункта от 76,6 пункта през март при осреднена прогноза за поившение към 79,0 пункта. Това представлява първо отслабване на инвеститорските икономически нагласи от ноември 2020 г., когато в Германия беше въведен втория, макар и по-мек локдаун от началото на пандемията.

Въпреки че индексът бележи известно понижение, той остава недалеч от неговия 20-годишен връх от септември 2020 г. на ниво от 77,4 пункта (най-високо ниво от май 2000 година) и след като в началото на новия противоепидемичен локдаун през миналия ноември индексът се срина първоначално до 39,0 пункта.

В същото време и индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите икономически условия в Германия, се повишава през април до -48,8 пункта от -61,0 пункта месец по-рано и при очаквания за по-сдържано повишение до -53,0 пункта.

Zew индекс на експертните икономически нагласи


"Експертите на финансовия пазар са в известна степен по-малко еуфорични, отколкото през предходния месец. Индикаторът на института Zew за икономическите настроения обаче все още е на много високо ниво, като настоящата ситуация се оценява много по-положително, отколкото през март", коментира проучването президентът на института ZEW професор Ахим Вамбах.

"Страховете от по-строги противоепидемични рестрикции доведоха до спад в очакванията за частно потребление. Въпреки това перспективите за износа са по-добри от предходния месец", отбеляз още той.

Днешното проучване също така показва, че и индексът на нагласите на експертите на финансовите пазари по отношение на икономическото развитие в цялата еврозона се понижава през април със 7,7 пункта до 66,3 пункта, след като от декември до март успя да нарасне с близо 20 пункта до ниво от 74,0 пункта. Подобно на Германия показателят за текущата икономическа ситуация нарасна през април с 4,3 пункта до -65,5 пункта, отчита институтът Zew.

Индексът на инфлационните очаквания в еврозоната обаче отслабна с 5,5 пункта до 75,1 пункта, но това ниво все още кореспондира с прогноза за нарастване на инфлацията през следващите шест месеца. За Германия показателят за инфлация се понижи през април с 4,2 пункта до 76,8 пункта.

Последното Zew проучване беше проведено сред 178 експерти и анализатори в периода между 1-ви и 12-ти април 2021 г.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.