Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 000 лв. глоба за дървопреработвателно предприятие във В. Търново, обгазявало града

Снимка: Здравка Маслянкова

Регионалната екологична инспекция във Велико Търново глоби с 20 хиляди лева завод за преработка на дървесина заради обгазяване на града. 

Проблемите с острата, задушлива миризма от преработката на дървесината в "Кроношпан" във Велико Търново са от години и дружеството е в непрекъснато нарушение на комплексното си разрешително, издадено от Министерство на околната среда от 2018 г.

За поредните обгазявания на Велико Търново компанията е с две нови глоби за 20 000 лева, съобщиха от Регионалната екологична инспекция за контролната си дейност.

На 3,6 и 25 юни в екологичната инспекция отново е имало сигнали за миризма на дървесина и химикали в различни квартали на Велико Търново.

Данните от пречиствателните съоръжения на компанията и от нейната система за непрекъснати измервания на летливите органични съединения са показали, че няма превишения на нормите и няма производствени аварии.

Кметът на Велико Търново чака отговор на искането си до Министерството на околната среда за завишаване на нормите за работа на дружеството, за да се ограничи обгазяването на града. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени