Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холивудската история на Нико Уилямс и неговото семейство

| обновено на 09.07.24 в 12:16
Нико Уилямс тормози защитата на Германия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания е отборът, който прави най-голямо впечатление на европейското първенство по футбол. Невероятна симбиоза между опит и талант. Между скорост и техника, фини отигравания и тънкости, присъщи само за най-добрите. Естествено, няколко са имената, които се набиват на очи от началото на турнира. И не е случайно, че поне до момента лидерът в средата на терена Родри и 16-годишната сензация Ламин Ямал са двамата фаворити за наградата Най-добър играч на турнира. Фабиан Руис също направи разликата в мачовете, а какво да говорим за включванията на Дани Олмо и Микел Мерино.

Днес обаче ще ви разкажем повече за Нико Уилямс. Защото историята на неговото семейство е повече от необикновена. Животът на Нико, който в момента играе най-добрия футбол в кариерата си и е пред трансфер най-вероятно в Барселона, е достоен за филм. От тези в Холивуд. В тази модерна история има място за всичко. Трафик на хора, емиграция и неочакваната помощ от непознати.

Мария и Феликс - родителите на Ники, и по-големия му брат Иняки, също част от състава на Атлетик (Билбао), бяхат от Гана, за да търсят по-добро бъдеще за семейството си. Спестяват пари, за да платят на трафиканти да ги отведат до Великобритания. Планът им проработва само донякъде - до половината, тъй като са изоставени. Налага им се да прeкосят голяма час от пустинята Сахара без обувки. Феликс разктива, че заради горещия пясък - повече от 50 градуса, все още няма чувствителност в краката си.

По това време Мария е бременна в седмия месец с Иняки. И заедно с мъжа си преминава през ада в Сахара. В продължение на няколко седмици двамата водят безмилостна битка не само с нечовешката жега, но и с липсата на вода и храна. Техни приятели не издържат и са погребани под горещите пясъци. Семейство Уилямс обаче продължава, в търсене на голямата со цел. Арестувани са в Мелиля - автономен испански град, разположен в Северна Африка - на брега на Средиземно море срещу бреговете на Иберийския полуостров. В ареста ги посещава адвокат, който ги съветва да излъжат. Да кажат на властите, че идват от военна зона - Либерия. И тук идва помощта от свещеник, който им помага с изготвянето на документи за Испания. Намира им и работа. Малко по-късно Иняки Уилямс идва на бял свят. Нико Уилямс се ражда след още осем години в Памплона, на два часа път с автомобил от Билбао.

И въпреки всичките усилия семейството живее в много лишения, настанено е в социален дом, а за дрехите разчитат на даренията в църквата. Иняки често докарва по някой страничен доход, ръководейки мачове като съдия. И всичко това, докато баща им вече е в Лондон, опитвайки се да подсигури малко по-добри условия. Купува на малчуганите екипи на Челси. Там се ражда и голямата любов на Иняки и Нико към футбола. Изграждат и невероятна връзка, която е движещата им сила и до ден днешен.

През 2012 година Нико започва да тренира в школата на Осасуна, само година по-късно вече е в Атлетик (Билбао), където не след дълго се превръща в един от най-талантливите футболисти в академията на баските. През сезон 2019/2020 дебютира в трета лига за тима на Баскония, сателит на Атлетик. На 28 април 2021 записва и първите си минути в елита - в Ла Лига. “Това не беше дебют само за мен. Исках да прибера баща си от Лондон, да обединим семейството след 10 години”, казва тогава Нико.

Години по-късно, братята Уилямс са движещата сила на Атлетик и големите любимци на местната публика. Историята им оптдавна се движи в коловоза, сочещ към happy end - красивият край на една необикновена приказка.

Вече на 21 години Нико има 122 мача за Атлетик, в които се разписа 20 пъти и даде 26 асистенции. Беше с основна роля за спечелването на Купата на Испания миналия сезон. В допълнение цената му беше увеличена многократно от 1.5 млн. евро на 60 млн. И докато Нико вече е сред звездите на Испания, Иняки тръгва по друг път и през септември 2022 година дебютира за националния отбор на Гана.

Нико и Ямал са добри приятели от години.

На европейското първенство в Германия Нико Уилямс е едно от най-големите открития. С невероятната си бързина и рязката смяна на посоката е неудържим по лявото крило. От дясно по същия маниер действа и най-добрият му приятел в отбора Ламин Ямал. Двамата дебютираха при успеха с 3:0 срещу Хърватия. Във втория мач от групата срещу Италия Уилямс буквално развити защитата на “адзурите”. В осминафинала с Грузия, спечелен с 4:1, пък реализира първия си гол в типичен стил. Мощен пробив в наказателното поле и отсечен удар под гредата.

След мача с Италия Нико Уилямс е посрещнат с бурни аплодисменти в съблекалнята от съотборниците си. Какво обаче мислите, че е първото, което прави. Да провери телефона си и да изслуша съобщението, оставено от брат му.

Поредният специален момент за семейство Уилямс. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени