Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ОПЕК повиши леко прогнозата си за търсенето на петрол през 2021 година

Петролният картел очаква и по-добър растеж на световната икономика с 5,4 на сто

Във вторник ОПЕК повиши слабо прогнозата си за растежа на световното търсене на петрол тази година, разчитайки на отслабване на коронавирусната пандемия.

В новия си месечен доклад Организацията на страните износителки на петрол вече очаква търсенето на суров петрол през 2021 г. да нарасне с 5,95 млн. барела на ден (повишение с 6,6% спрямо година по-рано), като това представлява леко увеличение със 70 000 барела на ден спрямо прогнозата през март.

Петролният картел изчисли, че търсенето в световен план ще бъде средно около 96,5 млн. барела на ден през цялата настояща година.

Прогнозираното увеличение на петролното търсене през втората половина на 2021 г. се очаква да бъде в резултат от по-силното икономическо възстановяване благодарение на допълнителни стимулиращи икономиките мерки, облекчаване на противоепидемичните ограничения, както и усилията за масова ваксинация предимно в рамките на страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

ОПЕК обаче понижи прогнозата си за потреблението на петрол през второто тримесечие най-вече поради последния набор от Covid локдауни, наложени в европейските членове на ОИСР.

В същото време петролният картел повиши и прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2021 г. до 5,4% от предишна оценка за повишение с 5,1%, приемайки, че въздействието на пандемията ще бъде "до голяма степен ограничено" до началото на втората половина на годината.

Според последния доклад на ОПЕК, БВП на САЩ ще нарасне с 5,7% през 2021 г., докато икономиката на еврозоната с 4,3%, а БВП на Китай се очаква да скочи с 8,4 на сто.

И все пак организацията предупреди, че прогнозата остава "помрачена от несигурността", свързана с разпространението на вариантите на коронавируса и темпото на ваксинация.

ОПЕК преразгледа и своята глобална оценка за спада на световната икономика през 2020 г., отчитайки "по-доброто от очакваното действително представяне" на няколко значими икономики и сега очаква свиване на глобалния БВП с 3,5 на сто.

Петролът поскъпва с около 1% през днешната търговия. Фючърсите на петрола брент с доставка през юни нарастват с 1,05% към $64,0 за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през май се повишават с 0,95% към $60,30 за барел.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.