Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По 120 лева за хранителни продукти за 6588 пенсионери в Кюстендилско

Снимката е илюстративна.
Снимка: БГНЕС

Близо 7 000 пенсионери в Кюстендилско ще получат по 120 лева за хранителни продукти, най-малко са в миньорския Бобов дол.

6 588 пенсионери от Кюстендилско, попадащи в диапазона като размер от 300,01 до 369 лева, ще получат еднократно по 120 лв. за хранителни продукти, съобщиха за Националното радио от Областната агенция по социално подпомогане.

Най-много, над половината, са в областния град и община Кюстендил, а най-малко - в миньорския Бобов дол.

За общините Кюстендил, Невестино и Трекляно пенсионерите, които ще вземат по 120 лева, са 3 383, в Дупница и Сапарева баня - 2 390 души, а в Бобов дол -313. Бившите миньори във въгледобива и мините в Бобов дол взимат хубави пенсии и са над този праг от 269 лева, коментират специалисти. Малък е броят и на пенсионерите от общините Бобошево, Рила, Кочериново, които ще получат тази сума - 502-ма за трите общини. Коментарите са, че в този район повечето пенсионери са гледали тютюн, имали са добри приходи и са взели добри пенсии. Прогнозите са до края на годината още стотици пенсионери от региона да попаднат в тази група, казаха от Областната агенция по социално подпомогане.

От агенцията поясняват, че за финансовата подкрепа не е необходимо да се подават допълнителни заявления, тъй като информацията вече е налична от Националния осигурителен институт.

Изплащането започва от 19 април чрез дирекциите „Социално подпомагане“ (ДСП) и ще става по същия начин както на правоимащите лица се предоставят пенсиите – по пощата или по банков път.

Очаква се до 26 април сумите да бъдат по сметките на всички пенсионери или те да могат да си ги вземат в пощенските станции.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна