Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицейски шеф в Минесота подаде оставка след убийството на афроамериканец

Протест срещу полицейското насилие във връзка със смъртта на Джордж Флойд и Данте Райт, Лос Анджелис, 12 април 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тим Ганън, ръководителят на полицията в предградието Бруклин Център, Минесота е подал оставка, както и офицер Ким Потър, която застреля в неделя тъмнокожия 20-годишен Данте Райт.

В понеделник шефът на полицията в Бруклин Център Ганън определи стрелбата по момчето като “случайна” и каза, че офицерката Ким Потър е допуснала грешка. Според Ганнон Ким Потър е имала намерение да използва тейзер, но вместо това е хванала пистолета и го е застреляла с един куршум.

Скоро след стрелбата демонстранти атакуваха полицейските коли и полицейското управление на Бруклин и бяха разбити 20 магазина в търговския център.

Властите засилиха мерките за сигурност и удвоиха броя на националните войски до повече от 1000, а Губернаторът Тим Уолз обяви полицейски час.

Въпреки повишените мерки за сигурност и във вторник стотици протестиращи отново се събраха в силно охранявания от полицията и националните войници полицейски щаб на града, около който има бариери и висока метална ограда.

Размириците и протестите продължават въпреки наложения вечерен час за Минеаполис, Бруклин Център и още няколко предградия. Протестиращите най-напред са се насочили към полицейското управление, а след това и към офисите на ФБР.

Десетки демонстранти имаше снощи и в центъра на Чикаго, изразяващи своята солидарност със семейството на убития Данте Райт. Протестиращите носеха знамена и скандираха имената на Райт, Джордж Флойд, Лакван Макдоналд, Бреона Тейлър и други фатално застреляни от полицията.

За сега протестите в Чикаго остават мирни, но някои от бизнесите в централната част на града вземат мерки и вече са покрили витрините и входните врати.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна