Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редките случаи на тромбози след ваксинация с "АстраЗенека" са по-често при млади жени

Снимка: БГНЕС

Редките случаи на тромбози след ваксинация с препарата на "АстраЗенека" се забелязват само след първата доза и по-често при млади жени, които вземат контрацептиви. Това обясни пред БНТ директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев:

"Тромбозите стават само при първата игла, при втора игла няма описани тромбози. На три милиона една тежка тромбоза, на три милиона ваксинирани, но се случват при жени, млади жени, във фертилна възраст, жени, които взимат контрацептивни средства и нещо много интересно, колегите в Германия, вчера разговарях с колеги от Федералната република, забелязват, че рискът е когато жената е в овулация и получи първата инжекция от "АстраЗенека". Това си е едно ново заболяване, което аз наричам имунна тромбоза, това е следствие на имунната система".

Проф. Тодор Кантарджиев потвърди, че през месеците май-юни в България ще пристигнат достатъчно количества РНК ваксини, с помощта на които ще може да се постигне колективен имунитет.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени