Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускорена доставка на 50 млн. ваксини Pfizer за ЕС през второто тримесечие

Обемът на доставените на ЕС дози през второто тримесечие ще достигне 250 млн. броя

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че е постигнато споразумение с " Pfizer/BioNTech" за ускорена доставка на 50 млн. ваксини за второто тримесечие на годината. 

Ваксините ще бъдат разпределени според процента на населението в страните-членки, добави фон дер Лайен. Така дозите, доставени от компанията до този момент, възлизат на 250 млн. през това тримесечие. Тя каза още, че Комисията навлиза в преговори за трети договор с "Байонтек/Пфайзер" и той е свързан с бъдещите предизвикателства от мутациите:

„Трябва да се съсредоточим върху технологии, които са доказали качествата си. Ваксините иРНК са ясен пример. Въз основа на всичко това, започваме преговори с " Pfizer/BioNTech" за трети договор. В него се предвижда доставката на 1,8 милиарда дози ваксини за периода 2022—2023 г“.

Фон дер Лайен добави, че договорът ще включва допълнително производство на ваксини и в ЕС

До този момент в ЕС са ваксинирани общо 100 млн души, 27 млн от които и с втора доза, съобщи председателката на Европейската комисия. Тя определи това като "ключов етап, с който можем да се гордеем".

ЕС вече подписа два договора с Pfizer и BioNTech за общо 600 милиона дози, които ще бъдат доставени в рамките на настоящата година.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна