Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн състезания помагат на децата да учат на базата на изкуствен интелект

Снимка: Кан Академия
С идеята да компенсират демотивацията от онлайн обучението на учениците и да помогнат за завършването на учебната година, платформата Кан Академия и сдружение “Образование без раници” организират различни безплатни онлайн състезания.

Как точно се случва тази помощ?

От разговори с по-малките ученици става ясно, че на някои от тях училището физически им липсва. Други се чувстват по-добре, когато се обучават в онлайн среда. Въпреки всичко, състезанията които се организират помагат много за развиване на знания за  в бъдеще, те са основно по математика, компютри, история. 

Организаторите са решили методите на подкрепа да бъдат именно чрез състезания, за да се избегне еднообразието в усвояване на знанията..

“Платформата предлага нов  вид учене, “учене чрез майсторство” Ако децата имат пропуск, платформата сама ги връща ,посочва къде са пропуските и ги насочва какво могат да изгледат и какви задачи да изпълнят. Всичко това е базирано на изкуствен интелепект” – разказва Мариета Радулова от “Образование без раници”.

Обявени са три безплатни състезания, които вече са стартирали, но учениците имат възможност да се запишат до края на май.
В рамките на две-три седмици, те имат възможност да минат през материала, който си изберат, в зависимост от класа им. Крайният срок на състезанията е 15 юни

Състезанията помагат на учители и родители да насърчат децата да учат и да развиват нови умения и са допълнителна мотивация в час или у дома. Те помагат на учениците да се подготвят за изпитвания, контролни, класни, а и матури, а на учителите могат да помогнат с поставянето на оценки.  

За всяко състезание има няколко десетки награди за учениците и учителите, предоставени с подкрепата на партньори на организаторите Ozone.bg, Chaos, Посолството на САЩ в България и сдружение “Българска история”. Състезанията се организират с цялостната подкрепа на Фондация “Америка за България”, основен партньор на “Образование без раници”. 
Те дават възможност за всички ученици да демонстрират специални постижения - както за отличниците, които редовно са по олимпиади, така и за учениците със затруднения, които могат да демонстрират и докажат усърдие и упоритост да усвоят материал, който ги е препъвал.

Според организаторите, всеки целенасочено запълнен пропуск и всяко ново знание и умение заслужат поощрение. Така трябва да функционира и училището. 
Мотото на Кан Академия е: “Достатъчно е да знаеш само едно – всеки може да научи всичко!”

Повече за състезанията, условията и регистрацията за участие можете да намерите на сайта на сдружение “Образование без раници”, както и за тяхната мисия – преводът, популяризирането и прилагането в България на най-големия онлайн портал за образование в света, който е и напълно безплатен.

 Чуйте разговора на Луиза Лазарова с Мариета Радулова от „Образование без раници“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна