Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дания първа в света спря напълно ваксинацията с "АстраЗенека"

Снимка: Ройтерс

Дания спря напълно употребата на ваксината на „АстраЗенека“ и така стана първата държава в света, която се отказва напълно от оксфордския препарат. След като вчера американските власти спряха временно употребата на ваксината на Джонсън и Джонсън, днес  от Европейската агенция по лекарствата съобщиха, че ще дадат своите препоръки за ваксината следващата седмица. 

Дания беше първата в Европейския съюз, която преустанови временно ваксинирането с оксфордския препарат заради редките странични ефекти на кръвни съсиреци. Над 10 държави, сред които и България, последваха примера й, но подновиха ваксинирането, след като Европейската агенция по лекарствата обяви ваксината за безопасна. В Дания, обаче, беше проведено самостоятелно разследване за страничните ефекти. С „АстраЗенека“ бяха свързани два случая на тромбози след първа доза, единият от които завърши фатално. 

Сорен Бростром - директор на Националния борд по здравеопазване, заяви:

"Когато преустановихме временно ваксинирането с „АстраЗенека“ в Дания на 11 март това беше в резултат на рисков фактор, който не беше отбелязан в документацията, въз основа на която започнахме употребата на препарата. Един от тези фактори беше трагичната смърт на 60-годишна жена. Мислите ми все още са с нейните близки". 

Решението на Дания в комбинация с преустановяването на използването на ваксината Джонсън и Джонсън в Съединените щати най-вероятно ще промени ваксинационния план за Европейския съюз. Целта беше до септември 75% от европейските граждани да бъдат имунизирани, а без ваксината на Джонсън и Джонсън, това ще може да стане през декември. 

В Румъния пандемията доведе до рокади в правителството. Премиерът Флорин Къцу уволни здравния министър Влад Вокулеску заради трагичен инцидент в началото на седмицата, когато трима души загинаха след повреда в килосродния апарат в линейка, както и заради спорно изписване на пациенти от болницата Фоишор Премиерът на Румъния Флорин Къцу:

„Борбата срещу Covid ангажира максимално държавните ресурси, особено в здравната система, но и в икономиката. Винаги съм казвал, че за да победим в тази битка трябва да има доверие в държавните институции. В този контекст за да гарантирам, че доверието в държавата ще бъде запазено, реших да направя промени на върха на Министерството на здравеопазването.“


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна