Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отговорният бизнес - открито за ваксините

Снимка: БМГД

“Открито за ваксините: дискусия за науката, доверието и свободата на избор” ще се проведе на 23 април 2021 година. Тя ще даде старт на информационната кампания „Здрави заедно“ на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГД). Като организация на отговорния бизнес, Българската мрежа има ангажимент да допринася за добруването на своите заинтересовани страни. В Covid кризата, една от задачите на бизнеса е да помогне за по-лекото преминаване през нея и за възстановяването на обичайния ритъм на живот чрез насърчаване поставянето на ваксини. Това може да бъде постигнато като се повиши информираността на заинтересованите общности по този критичен и чувствителен въпрос. В отговор на това предизвикателство, стартира и информационната кампания „Здрави заедно“, която ще предоставя на партньорите и служителите на компаниите-членове достоверна информация от компетентни източници и ще включва дигитални комуникации и две онлайн дискусии, свързани с темата.

Бизнесът не за първи път прави първата крачка, вместо да чака, не само защото носи отговорност, а защото е и човеколюбив и наистина изпитва загриженост към здравето на своите служители и непрекъсваемостта на процесите. Бизнесът е иновативен и предприемчив – действа веднага. Таргет група на дискусията ще бъдат служителите. Кампанията няма за цел да окаже натиск за ваксинация, а по-скоро да даде информация от достоверни източници, да покани специалисти, които са уважавани в своята сфера“, коментира Дарина Георгиева, изпълнителен директор на БМГД.

Участници в събитието ще бъдат доц Михаил Околийски, СЗО, проф. Орлин Тодоров, психотерапевт и психоаналитик, адвокат д-р Мария Петрова, Огнян Траянов, председател на БМГД.

Кампанията ще стартира с дискусия, показваща различните аспекти на темата за ваксинацията и общото ни здраве. Темите ще се фокусират върху доверието и общественото здраве, ваксините и свободата, опазването на здравето като риск мениджмънт.

„Човечеството е оцеляло именно благодарение на развитието на медицината и имунопрофилактиката, ваксините са една немалка стъпка. Всеки трябва да е отговорен първо за себе си, а след това и за всички останали. Длъжни сме да пазим обществото. Изборът трябва да бъде отговорен. Хората имат различни нужди и възприятия, затова процесът на информиране и евентуално съгласие е индивидуален. Трябва да се започне с добра комуникация.
Вместо да се опитваме да поляризираме обществото, трябва да го обединим.
Искаме да дадем достъпна информация на човешки език, защото много често, особено когато става дума за здравни тематики, се борави с термини, които не са достатъчно ясни за обществото. Никога не следва да казваме на хората, които не възприемат определена теза, че са глупави, лоши или незрели. Ако не успеем да убедим някого в определена теза, означава че аргументите не са били достатъчни или адекватни. Ролята на дискусията не е да ограничава или задължава, важното е да информира и обедини всеки, който има желание да се ваксинира. Само когато опазим здравето на служителите, можем да имаме успешен бизнес. А на плещите на здравия бизнес се крепи икономиката“, коментира адвокат д-р Мария Петрова.

Дискусията "Открито за ваксините", която е част от кампанията "Здрави заедно" на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, ще се проведе от 14:00 часа на 23 април и ще се излъчва в профилите на организацията в социалните мрежи.

Целия разговор на Катя Василева с изпълнителния директор на БМГД Дарина Георгиева и адвокат д-р Мария Петрова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна