Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзниците от НАТО започват изтегляне на силите си от Афганистан от 1 май

| обновено на 15.04.21 в 00:09
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигат за съвместната пресконференция - 14 април 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съюзниците от НАТО започват изтегляне на силите си от Афганистан от 1 май, се разбра след днешната видеоконференция на министрите на външните работи и на отбраната на Алианса.

На брифинг след приключването ѝ, генералният секретар Йенс Столтенберг, американският държавен секретар Антъни Блинкън и секретаря по отбраната Лойд Остин подчертаха, че това не означава край на ангажиментите на Съединените щати и на Алианса към страната.

В изявление министрите уточняват, че изтеглянето ще бъде организирано, координирано и целенасочено, като се предвижда то да приключи до няколко месеца.

Държавният секретар Блинкън уточни, че това трябва да стане до 11 септември, когато се навършват 20 години от терористичните атаки на "Ал Кайда" в Съединените щати:

„Не вярваме, че поддържането на непрекъснато военно присъствие в Афганистан е в наш интерес - нито на Съединените щати, нито на НАТО и нашите съюзници. Светът се промени драматично през последните 20 години и както чухте, президентът каза, че трябва да променим стратегията си спрямо предизвикателствата за 2020 - 2021-ва година, а не да остане като за 2001-ва. 

Американският секретар по отбраната Лойд Остин уточни, че съюзниците ще продължат подкрепата си за ключов отбранителен капацитет на Афганистан като военновъздушните сили, ще продължат да плащат заплатите на силите за сигурност и ще подпомагат антитерористичните сили, за да не се превърне отново страната в убежище за терористи.

В момента 42-рият български контингент продължава да е част от мисията „Решителна подкрепа“ и ще бъде изтеглен съгласно решенията, взети от съюзниците, съобщават от Министерството на външните работи.

Изявлението на министрите във връзка с Афганистан, може да бъде намерено на сайта на организацията на следния линк:

https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_183146.htm?selectedLocale=en

На днешната видеоконференция министрите на страните от Алианса са изразили дълбока загриженост от голямото струпване на руски военни части на границата с Украйна и в Крим и са били единни в призива си към Русия да спре провокациите и да е по-прозрачна по отношение на своите действия. Съюзниците са оказали материална подкрепа на Украйна и ще продължат в тази насока.

Държавният секретар на САЩ Блинкън подчерта:

„Ние бихме предпочели стабилни и предсказуеми отношения с Русия. Това обаче изисква открити линии за комуникация, както и пълна яснота за нашата гледна точка, политики и възражения към действията на Русия. Освен това е и важно, за да се избегнат погрешните сметки“. 

Тази вечер и американският президент Джо Байдън оповести решението си за изтегляне на американските войски от Афганистан.

САЩ ще започнат окончателното изтегляне на войските си от Афганистан на 1 май и ще го завършат преди 11 септември, заяви Байдън в обръщение към нацията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени