Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тошко Йорданов, ИТН: Този парламент едва ли ще изкара пълния си мандат

Тошко Йорданов
Снимка: Ани Петрова

В изказване от парламентарната трибуна на днешното първо заседание на новия парламент депутатът от „Има такъв народ“ Тошко Йорданов постави под съмнение възможността 45-ото Народно събрание да изпълни пълния си мандат:

„Няма нужда да се лъжем, че този парламент едва ли ще изкара пълния си 4-годишен мандат. Не е ясно колко ще изкара, ще работи толкова, колкото трябва и ще стане ясно съвсем скоро“.

Дори и с кратък мандат Народното събрание ще има важна задача да направи промени в Изборния кодекс, подчерта още Тошко Йорданов. Те обаче изключват промени, свързани с мажоритарния вот, за които се обявиха от ГЕРБ.

„Трябва да се махне това ограничение за секциите в чужбина. Трябва българите в чужбина да могат да гласуват и по пощата. Трябва да има 100-процентно машинно гласуване. Трябва да се разпусне Централната избирателна комисия и да се избере нова ЦИК. Трябва да има видеонаблюдение на изборите. Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тая зала, мажоритарните избори, колеги, се правят с мнозинство. Партията, която ги предлага, няма мнозинство и готови промени в Закона за политическите партии, за да може субсидията да бъде 1 лв. на глас“, каза той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна