Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещите икономически институти на Германия очакват спад на БВП с 1,8% през първото тримесечие

Германският брутен вътрешен продукт вероятно ще се свие с 1,8% през първото тримесечие на 2021 г. в резултат на съществуващите ограничения заради коронавирусната пандемия, съобщиха в четвъртък водещите немски икономически институти при представяне на тяхната съвместна прогноза за най-голямата европейска икономика.

Институтите вече очакват по-слаб икономически растеж от 3,7% за цялата настоящата година при тяхна предишна прогноза за експанзия от 4,7 на сто.

Низходяща ревизия е пореден знак, че германската икономика ще се нуждае от повече време, отколкото се смяташе първоначално, за да се върне към нивата си от преди коронаврусната криза. По-заразният вариант на коронавируса и бавният процес на ваксинация усложняват усилията за ограничаване на третата вълна от инфекции, принуждавайки властите в Германия да удължат срока на действие на съществуващите протовиепидемични ограничения.

За 2023 година обаче водещите немски институти вече залагат на растежа на БВП с 3,9% вместо с 2,7%, според предходната им прогноза, като очакват подем на разходите на домакинствата, които по принцип са основен двигател на растежа, след вдигане на настоящите рестриктивни мерки.

Водещите икономически институти изчисляват, че Covid ограниченията са накарали домакинствата да спестят около 200 милиарда евро, коментира Торстен Шмит от института RWI. Тези средства вероятно ще дадат тласък на общия икономически растеж, след като ограниченията бъдат премахнати, което ще позволи на потребителите да започнат да харчат отново вероятно през лятото.

Най-големите рискове в посока надолу за новите икономически прогнози представляват евентуалното по-нататъшно забавяне на доставките на ваксини срещу Covid-19, както и опасността от нови мутации на коронавируса, за които съществуващите вече ваксини да предлага само ограничена или дори липса на ефективна имунизация, предупреждават икономическите институти.

Те очакват текущите противоепидемични мерки да бъдат затегнати отново през следващите седмици, преди властите да ги облекчат от средата на май, като всички ограничения вероятно ще бъдат премахнати през третото тримесечие.

"В хода на облекчаването очакваме силно разширяване на икономическата активност през лятната половина на годината, особено в сектора на услугите, който беше особено силно засегнат от пандемията“, отбеляза Шмид от института RWI.

Прогнозите на водещите институти в Германия формират базата за икономическите очаквания на самото правителство, което се очаква да осъвремени своите прогнози по-късно този месец. През януари немското правителство очакваше растеж на БВП от 3% през тази година след икономически спад от 4,9% през пандемичната 2020 г.

Междувременно германският икономически министър Петер Алтмайер заяви, че най-новите анализи, показващи че БВП на страната ще нарасне с 3,7% през 2021 г. са по-добри от януарските правителствени прогнози за повишение с 3,0% и са "явен знак на доверие, оптимизъм и добре обоснована надежда" относно възстановяването от кризата, причинена от пандемията Covid-19.

Той подчерта, че най-новата прогноза доказва, че Германия е в състояние "да участва в индустриалния подем на световната икономика" и че в резултат на това тя "ще генерира допълнителен растеж, така че тази година ние не само ще спрем икономическия спад, но ще започнем да го преодоляваме, а през следващата година ще достигнем старата ни сила от преди пандемията".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна