Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията за равенство и човешки права във

Великобритания: Сертификати за ваксиниране ще са незаконна непряка дискриминация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания независимата Комисия за равенство и човешки права оповести, че обсъжданите от правителството сертификати за ваксиниране, обявени в подкрепа на облекчаването на пандемичните мерки,  ще представляват незаконна непряка дискриминация спрямо някои обществени групи.

В момент, когато министрите обсъждат въвеждането на някакъв вид документ - било то сертификат или паспорт, за някои големи събития по-късно тази година, Комисията за равенство и човешки права предупреди кабинета, че рискува да създаде „двупластово общество“.

Комисията отбеляза, че на работодателите не трябва да се позволява политика на наемане на работници на принципа:„Няма ваксина, няма работа“, докато на всички млади хора не се предложи ваксина, и че изискването ваксинирането да е задължително за полагащите грижи за стари хора е в противоречие със закона.

Представители на комисията заявиха, че разбират, че такива сертификати могат да помогнат за облекчаването на ограниченията, но те ще лишат от права определени обществени групи, в които подадат също имигрантите, етническите малцинства и по принцип по-бедните.

Междувременно бе съобщено, че 4,7 милиона англичани чакат за рутинни операции и процедури, отложени заради пандемията. Данните са от февруари.

Около 400 000 чакат повече от година за неспешни операции в сравнение с 1 600 преди пандемията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!