Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антъни Блинкън на необявено посещение в Афганистан

| обновено на 15.04.21 в 20:04
Антони Блинкън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън пристигна на необявено предварително посещение в Афганистан, малко след като президентът Джо Байдън обяви, че Вашингтон ще изтегли войските си до 11 септември, а същото решение взеха и страните членки на НАТО.

Блинкън разговаря с афганистанския президент Ашраф Гани. Той подчерта, че партньорството между Вашингтон и Кабул продължава, като променя вида си. От своя страна афганистанския държавен глава посочи, че уважава американското решение. 

В Кабул Блинкън декларира, че чрез дипломатически методи Вашингтон ще направи всичко възможно да бъде постигнато мирно споразумение между талибаните и властите в Кабул.

А президентът Ашраф Гани заяви, че афганистанската армия е в състояние сама да се погрижи за сигурността в страната.

Преди това американският президент Джо Байдън предупреди Съединените щати ще държат талибаните отговорни за запазването на мира в Афганистан. Снощи той обяви, че всички американски военни - към момента 2500, ще бъдат изтеглени преди 11 септември. Заедно с тях ще напуснат и контингентите на останалите страни членки на НАТО, Австралия, Нова Зеландия и Грузия, които наброяват около 7000 души.

Изтеглянето ще бъде поетапно и ще започне от 1 май - който беше крайния срок за пълно напускане на американците според споразумението на предишния президент - Доналд Тръмп, с талибаните.

Байдън заяви, че основните цели на военна интервенция в Афганистан, чиято цена за Америка възлиза на над 2400 загинали военни и около 2 трилиона долара, отдавна са постигнати, включително елиминирането още преди 10 години на лидера на "Ал Кайда" Осама бин Ладен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!