Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дау Джоунс" с нов рекорден връх над 34 000 пункта след серия силни данни от САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индексите DJIA и S&P 500 достигнаха нови рекордни върхове при старта на търговията на Уолстрийт в четвъртък, намирайки подкрепа от много по-силни от очакваното данни от САЩ и от серия позитивни финансови резултати на водещи американски компании за първото тримесечие на годината.

Около два часа след началото на търговията индексът на сините чипове "Дау Джоунс" (DJIA) нараства с близо 275 пункта (повишение с 0,8%), преодолявайки за пръв път в историята ниво от 34 000 пункта, достигайки за сега до нов исторически връх от 34 018 пункта.

Широкият индекс S&P 500 се повишава с 1% към рекорден връх около 4 166 пункта, докато технологичният индекс Nasdaq Composite нараства с 1,2% към 14 027 пункта, отправяйки поглед към рекордния връх от 16-и февруари около 14 175 пункта.

Подкрепа за новото възходящо движение на Уолстрийт оказват поредни силни данни от САЩ, които потвърждават за наличието на силно икономическо възстановяване от коронавирусната криза.

Продажбите на дребно през март скочиха с близо 10%, докато броят на исковете за обезщетения за безработица се понижи през последната седмица изненадващо силно до ново постапандемично дъно.

Графика на фондовия индекс DJIA


В четвъртък бяха оповестени и финансовите отчети за първи три месеца на годината на банките Citigoup и Bank of America, на инвестиционния фонд BlackRock, на компанията за безалкохолни напитки PepsiCo и на авиопревозвача Delta Air Lines.

Подобно на отчетите от сряда на банките JP Mogan Chase, Goldman Sachs и Wells Fargo, днешните финансови резултати на Citigroup и Bank of America също показаха много силен ръст на печалбите през първото тримесечие, но отново благодарение най-вече на освобождаване на заделените от тях през миналата година големи по размер средства за покриване на евентуални загуби от необслужвани ("лоши") кредити.

С оглед на това акциите на Bank of America поевтиняват с над 4%, а на Citigroup - с 1,3%.

Акциите на BlackRock пък поскъпват с 2,3%, след като най-големият инвестиционен фонд в света отчете скок с 19% на приходите и с 16% на печалбата през първото тримесечие.

Акциите на PepsiCo се повишават с 0,45%, след като приходите на голямата компания за безалкохолни напитки нараснаха в началото на годината с 6,8%, а печалбата за акция скочи с 14% до $1,21.

В същото време американският авиопревозвач Delta Air Lines отчете спад на приходите си през първото тримесечие с 60% спрямо същия период на 2020 г. и загуби за 1,18 млрд. долара спрямо нетна печалба за 730 млн. долара преди година. Това провокира понижение на акциите на Delta Air Lines с близо 3 на сто.

Акциите на криптоборсата Coinbase пък нарастват предпазливо с 1% след вчерашния много силен дебют на компанията на фондовия пазар.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна