Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Говорителят на руското външно министерство

Мария Захарова: Отговорът на Русия на новите американски санкции е неизбежен

Мария Захарова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отговорът на Русия на новите американски санкции е неизбежен, заяви говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че в ответните си действията Москва ще следва принципа на взаимност.

Мария Захарова съобщи, вече се подготвя руският отговор на новите американски санкции и че скоро той ще бъде обявен публично.

Тя каза още, че днес следобед във външнополитическото ведомство е бил извикан посланикът на Съединените щати в Москва Джон Съливан:

„В момента американският посланик в Русия се намира в Министерството на външните работи на нашата страна. Срещата няма да е приятна за него. Ще ви информиране отделно за резултатите от нея“. 

Още преди официалното обявяване на американските санкции говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви:

„Осъждаме всякакви санкционни стремежи и ги считаме за незаконни. Във всеки случай принципът на взаимност по този въпрос е в сила, така че да гарантираме най-добре нашите интереси. Разбира се, не бихме искали нашите двустранни отношения да се развиват по ленинската формула: „Една стъпка напред, две назад“. 

В телефонен разговор във вторник американският президент Джо Байдън предложи на руския си колега Владимир Путин да се срещнат лично в трета страна.

Попитан дали санкциите ще попречат на евентуалната бъдеща среща, Песков отговори, че определено няма да я благоприятстват и добави:

„Дали ще попречат, или не ще решат президентите. Постъпи предложение от президента на Съединените щати. Очаква се решението на президента на Русия“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна