Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Траурна церемония:

В Германия запалиха свещи в памет на починалите в Covid пандемията

Общ изглед по време на националния траурен акт за починалите по време на пандемията в зала Konzerthaus Berlin, Германия, 18 април 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С национална възпоменателна церемония Германия почете близо 80-те хиляди жертви на коронавирусната пандемия. Германците запалиха по една свещ на прозорците си, а в Берлин президентът Франк-Валтер Щайнмайер, канцлерът Меркел и председателят на парламента Шойбле участваха в тържествено възпоминание в църквата „Кайзер Вилхелм“.

На церемонията в столицата присъстваха и роднини на починали. Кметът на Берлин Михаел Мюлер и представители на целия дипломатически корпус също присъстваха в църквата.

Щайнмайер призова германското общество за още усилия, за да предпази съгражданите си от огромни загуби. Към роднините на починалите поднесе най-искрените си съболезнования.

„Пандемията остави дълбоки рани, уморени сме от болестта и спорим кой е най-правилният път, но е необходимо още веднъж да се откъснем от ежедневните си проблеми и спорове, да се концентрираме в най-важното и да осъзнаем каква трагедия се случи“, призова президентът.

Роднини на починалите разказаха за последните дни на своите близки и каква дълбока пропаст е отворила пандемията в живота им. Дъщери, съпруги, бащи и майки споделиха за загубата си и запалиха по една свещ в памет на всички загинали, свидетелства кореспондентът на "Клуб Z" в Германия. „Не сте сами в мъката си“, каза Щайнмайер.

По инициатива на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, ръководители на германската държава и представители на религиозни институции се събраха на 18 април на църковна служба, последвана от централен национален траурен акт в памет на 80 000 души, загинали по време на пандемията Covid-19 в Германия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!