Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия обяви за персона нон грата 20 чешки дипломати

Главният вход на МВнР на Русия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руското министерство на външните работи обяви за „персона нон грата“ 20 чешки дипломати в отговор на изгонването от Чехия на 18 руски дипломати, идентифицирани като служители на разузнаването. Дипломатите трябва да напуснат територията на Русия до края на утрешния ден, 19 април.

Тази вечер чешкият посланик в Москва Витезслав Пивонка беше извикан за обяснения в руското външно министерство. Той е бил в сградата не повече от 20 минути и на излизане е отказал да коментира случая. 

Както посочи по-рано във връзка със случая външното министерство на Русия, „не може да не се види американска следа в действията на Прага“.

„В стремежа си да угодят на Съединените щати на фона на неотдавнашните американски санкции срещу Русия чешките власти даже задминаха отвъдокеанските си покровители“, се посочва в официално изявление на руското външнополитическо ведомство.

Министерството подчерта, че решението за експулсиране на руските дипломати е взето "под необосновани и преувеличени предлози" относно връзка на руските специални служби с взривовете във военните складове във Върбетица през 2014 г. 

Министерството на външните работи на Русия

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени