Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на акциите на футболни клубове след информацията за създаване на "Суперлига"

Акциите на водещите европейски футболни клубни отбори поскъпват рязко по време на търговията в понеделник след информация за създаване на т.нар. "Суперлига".

12 елитни клуба от Англия, Испания и Италия се съгласиха да бъде създадена нова европейска "Суперлига" като конкурент на Шампионската лига на УЕФА.

Тази "Суперлига" потвърди в неделя, че всеки от 12-те членове-основатели ще получи дял от най-малко 3,5 милиарда евро под формата на първоначални субсидии за инфраструктура.

Групата е съставена от италианските Милан, Интер и Ювентус, испанските Реал (Мадрид), Атлетико (Мадрид) и Барселона, както и английските Арсенал, Челси, Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити и Тотнъм.

Покана за присъединяване е изпратена до все още неуточнени три други клуба. Към момента от групата отсъстват представители на две от петте най-силни първенства в Европа - Бундеслигата и френската Лига 1.

Целта на големите клубове е Суперлигата да се администрира от тях, като в първоначалното финансиране участва и американската банка "Джей Пи Морган Чейс".

Водещата американска банка JPMorgan Chase & Co. потвърди в понеделник пред Sky Sports, че ще участва във финансирането на новосъздадената европейска футболна "Суперлига". Американската инвестиционна банка обаче не коментира по-ранни съобщения в медиите, в които се твърди, че ще осигури 6 милиарда долара дългово финансиране за новата футболна надпревара на клубно ниво, която първоначално ще включва 12 европейски клуба с още три, които ще бъдат обявени в скоро време.

Новината за създаването на "Суперлига" доведе до ръст на акциите на футболните колоси на европейските фондови борси.

Акциите на Манчестър Юнайтед поскъпват на американската извънборсова търговия с над 5%, а тези на Ювентус скачат с близо 10% на фондовата борса в Милано.

Дори акциите на немския футболен отбор Борусия (Дортмунд) поскъпват с над 7,5% на борсата във Франкфурт, въпреки че на този етап в основателите на "Суперлига" отсъстват отборите от Германия.

Трябва да се има предвид, че повечето водещи тимове, стоящи зад това предложение, включително футболни колоси като испанските Реал Мадрид и Барселона, не са публични и поради това техните акции не се търгуват на фондовите борси.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени