Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аналена Бербок е кандидатът на Зелените за канцлер на Германия

| обновено на 19.04.21 в 19:13
Лидерите на Зелените Анелена Бербок и Робърт Хабек
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германските Зелени посочиха в понеделник съпредседателя си Аналена Бербок като кандидат за канцлер на Германия.

По-малко от половин година преди парламентарните избори Зелените са втора политическа сила в страната. Основният им конкурент, управляващият консервативен блок ХДС/ХСС, все още не може да се обедини около кандидат-канцлер.

Новината за номинацията съобщи другият председател на Зелените Роберт Хабек: 

"Първата кандидат-канцлерка на Зелените е Аналена Бербок. С управленския си опит и опита си от коалиционни преговори ще подготвя партията за поемането на управлението, но преди това ни чака тежка предизборна кампания", заяви Хабек.

40-годишната юристка Аналена Бербок и Роберт Хабек са съпредседатели на партията от началото на 2018 година. Двамата успяха да потушат вътрешните борби между двете крила в партията - на реалполитиците и заемащите крайни позиции в политиката за климата.

По последни данни рейтингът на Зелените е 23%, което отрежда на партията за първи път в историята на Федералната република второ място след консервативния блок ХДС/ХСС с 28% подкрепа.

В същото време консерваторите водят ожесточена борба за канцлерската номинация между двамата партийни лидери Армин Лашет и Маркус Зьодер. „Зелените показаха на консерваторите, как се номинира канцлер“, коментират анализаторите в Германия. След номинацията на Зелените, двамата претенденти от ХДС и ХСС за първи път от една седмица излязоха пред медиите.

"След пандемията Европа ще е подложена на силен натиск. Искаме да градим европейска Германия. В такива времена трябва да поддържаме диалога помежду си в името на общата цел - изборна победа", предупреди Армин Лашет, който свиква по-късно тази вечер заседание на партийното ръководство.

"Тази вечер очакваме решението на ХДС и ние ще го приемем, каквото и да е то. ХДС е по-голямата и по-силната партия", заяви Маркус Зьодер, който коментира и номинацията на Зелените с думите, че едно е да имаш идеи, друго е да можеш без опит да ги осъществиш. Липсата на управленски опит обаче не смути кандидата на Зелените Аналена Бербок:

"Демокрацията живее от промяната. Не съм била нито канцлер, нито министър. Аз символизирам обновлението. Статуквото символизират други", заяви Аналена Бербок след номинацията си. Окончателното решение за издигането на кандидатурата ѝ ще вземе конгресът на партията в началото на юни, но потвърждаването на номинацията се смята за сигурно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна