Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ДБ вижда възможност за управлението с мандата на втората политическа сила

| обновено на 19.04.21 в 16:24
Държавният глава Румен Радев се срещна за консултации с представители на парламентарната група на "Демократична България".
Снимка: БГНЕС

На срещата на президента с представителите на „Демократична България“ в рамките на консултациите за връчване на мандата за съставяне на правителство председателят на групата Христо Иванов отчете сложната ситуация в страната – здравната, икономическата криза и кризата на държавността:

Усилията според него трябва да бъдат насочени към здрава основа, а управление да се излъчи с мандата на втората политическа сила – „Има такъв народ“:

„Здравата основа, върху която трябва да се разсъждава, върху която трябва да формираме и да фокусираме усилията си за отговорен опит да формираме и да излъчим управление, е мандатът на втората политическа формация.

Тези, които искаха промяна, в своето мнозинство избраха да възложат надеждата си за реализиране ново управление на „Има такъв народ“. Ако бъде потърсена от тях нашата подкрепа, ние ще бъдем готови да влезем в изключително отговорни и конструктивни разговори“, подчерта Христо Иванов.

„Демократична България“ не претендира да получи третия мандат за съставяне на правителство, каза Иванов.

Според него "Демократична България" няма основания да очаква евентуален трети мандат за съставяне на правителство, тъй като е пета по численост парламентарна група:

„Не смятаме, че с 27 депутати и при наличието на други политически сили количествено преди нас ние можем, така да се каже, да заявим такава претенция. Много е трудно да си представим как ние, бидейки петата политическа формация, бихме могли да направим това“.

Да не се отхвърля вариантът за бързи предсрочни избори.

Христо Иванов смята, че не бива да бъде отхвърлян и вариантът за предсрочни избори, които биха били "естествен ход на демократично съживяване". 

„Ние си даваме сметка, че ако се стигне до нови избори, това може да се окаже естествен ход на демократичното съживяване на българската република“, бяха думите на председателя на групата на "Демократична България".

Държавният глава обаче посочи, че доверието, което избирателят е инвестирал в парламентарно представените формации, ги задължава да преминат през всички опции, преди да се стигне до крайния вариант - предсрочни избори:

„И ние трябва да изчерпим всички опции. И Конституцията, и ситуацията ни задължава да го направим и едва тогава да отиваме на крайни варианти“, каза президентът Румен Радев. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.