Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спад на европейската енергийна търговия през първото тримесечие

Снимка: ЕРП Север

Търговията на едро с електроенергия на основните европейски пазари е спаднала през първите три месеца на 2021 г., но след ръст с 20% през 2020 г., показват данни от проучване на изследователската фирма Prospex, цитирани от Ройтерс.

В доклада на Prospex се посочва, че по-ниските обеми на годишна база през периода януари - март 2021 г. се дължат на еднократен ефект, дължащ се на коронавирусната пандемия, стартирала преди година.

"Началото на пандемията предизвика необичайно голям обем на търговията в началото на 2020 г., докато компаниите се опитваха да коригират своите позиции“, казаха от Prospex, добавяйки, че "по-дългосрочното здраве на пазара не трябва да бъде дълбоко засегнато", визирайки, че в миналото секторът е успя да се приспособи към колапса на ключовия играч Enron, финансовата криза и увеличаването на възобновяемата енергия.

Търговията с енергия остава ключов компонент на търговските операции за комуналните услуги, при търговията на стоки и за специализираните инвестиционни фондове.

Prospex заяви, че западноевропейските обеми, търгувани чрез извънборсовите транзакции (OTC) и на енергийните борси, са се увеличили с 20% до 9 414 тераватчаса (TWh) през 2020 г., докато спадът на цените е тласнал надолу условната стойност на пазара с 23 на сто.

През енергийните пазари преминаха 280 милиарда евро през 2020 г. спрямо 364 милиарда през 2019 г. и под историческия връх от 616 милиарда през 2008 година.

Извънборсовият пазар постепенно губи позиции, тъй като операторите се обръщат към регулираните пазари, за да се съобразят с правилата на Европейския съюз и да намалят рисковете за контрагенти, каза още Prospex.

Извънборсовата търговия представляваше 61% от общия обем през 2020 г., а останалата търговия премина през борсите.

През водещата на пазара борса EEX, Европейската енергийна борса, преминаха 4 950 TWh, което включваше спот и фючърсни договори и извънборсови клирингови обеми, обработвани от клиринговата къща ECC.

Обемите на EEX бяха далеч по-големи от тези на големите конкуренти Nasdaq Commodities, норвежката Nord Pool, испанската OMIE, италианската GME и американския глобален оператор ICE.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.