Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ключови кадрови рокади в Министерството на финансите

Министерство на финансите
Снимка: БГНЕС

В Министерството на финансите са проведени ключови кадрови рокади. Росица Велкова, която до миналия понеделник бе заместник – министър на Кирил Ананиев, вече оглавява дирекция „Държавни разходи“. Пред националното радио от министерството потвърдиха за промените, както и че такава предстои за другия заместник – министър в кабинета, а именно – Маринела Петрова. Първи за промените съобщи Георги Кадиев, а в коментар за БНР той определи случващото се като „окопаване във властта, след като политически кадри биват назначавани на експертни длъжности“, обобщава репортерът Марта Младенова

Преди да стане заместник – министър Росица Велкова заемаше позицията на началник на отдел в дирекция „Държавни разходи“, припомнят в позиция до БНР от финансовото министерство. 

До миналия понеделник тя е оглавявана от Владимир Петров, който е в пенсионна възраст и е освободил мястото по собствено желание, уточняват от ведомството. Промяната вече е видна и на сайта му, а от изпратената позиция става ясно, че Маринела Петрова също ще се върне в дирекцията, където е работила преди да заеме поста заместник – министър.

Според Георги Кадиев това е формално спазване на закона, но е нечестно спрямо станалите служители:

„По този начин на следващия финансов министър ще му се наложи да работи със същите хора, които довчера са били заместник – министри, а днес изведнъж са директори на дирекции или, както е случая с началника на кабинета, която е била назначена на длъжност „началник отдел“.

В позицията на министерството не се споменава началникът на кабинета Надежда Петрова, но категорично се подчертава, че традициите в кадровата политика са на приемственост, като с натрупването на знания и опит се увеличават отговорностите на съответните служители.

Кадиев обаче повдига въпроса за служителите, които могат да бъдат понижени заради тази ситуация, макар в случая с Велкова да не е така:

„Това е все едно аз да съм бил капитан, майор, подполковник, полковник, генерал и утре изведнъж пак съм подполковник. Как го обяснявате това нещо на администрацията и как я мотивирате да работи“.

Според Кадиев, подобна ситуация има и в други институции:

„Това се нарича с една дума – “окопаване на властта“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна