Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ян Хамачек: Чешките дипломати напускат, защото Русия реагира на оправданите ни стъпки

Напрежение между Прага и Москва, след като Чехия експулсира 18 души от персонала на руското посолство, а Русия в отговор - 20 чешки дипломати

Дипломати от чешкото посолство в Москва със семействата си пристигат на Летище „Вацлав Хавел“ в Прага, Чехия, 19 април 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напрежението между Прага и Москва продължава, след като Чехия експулсира 18 души от персонала на руското посолство заради подозрения, че руски разузнавачи са били замесени в експлозия в склад за боеприпаси през 2014 година.

В отговор Русия обяви 20 служители на  чешкото посолство в Москва за „персона нон грата“. Късно снощи изгонените чешки дипломати кацнаха  на Летище „Вацлав Хавел“ в Прага.

Дипломатите пристигнаха с чешки правителствен самолет. Агенция Ройтерс коментира, че това е най-сериозното напрежение между Прага и Москва от края на съветската доминация в Източна Европа през 1989 година.

Чешкото правителство определи експулсирането на 20 служители на посолството им в Москва в отговор на прогонването на 18 руски дипломати от Чехия като много сериозно и заяви, че ще предприеме по-нататъшни мерки.

На пресконференция изпълняващият длъжността министър на външните работи Ян Хамачек, който е също вицепремиер и вътрешен министър, каза:

„Чешките дипломати могат да бъдат горди от работата си. Те не са направили нищо лошо, бяха експулсирани, само защото руската страна реагира на оправданите стъпки, предприети от нас, когато успяхме да разбием тези шпионски клетки на руското Главно разузнавателно управление и Службата за външно разузнаване. За руската страна ще е много трудно да ги организира отново“.

Прага изгони 18-те руски дипломати в събота, след като заяви, че има подозрение, че руските служби са замесени в експлозии в склад за муниции през 2014 година с две жертви. Москва отрича тези обвинения и определя чешката позиция като провокация.

Ян Хамачек - пресконференция на 19 април 2021 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна