Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

CaixaBank съкращава 8300 служители, закрива над 1500 банкови клона

Ръководството на CaixaBank обяви, че след сливането си с банка Bankia ще съкрати 8291 души, което представлява 18,67% от общия брой служители на банката в цяла Испания. Ще бъдат закрити и 1534 клона, или 2% от клоновата мрежа.

Това е най-голямото съкращение в историята на испанския банков сектор.

В момента банката има 5639 клона и 44 000 служители. С активи от 623,8 милиарда евро тя е най-голямата банка на националния пазар.

В началото на месеца от кабинета на изпълнителния ѝ директор Гонсало Гортазар обявиха, че ще започнат процедура за колективно уволнение и изменение на условията на труд, предвидени в член 51 и 41 от Устава на работниците. Като причина бе изтъкнато сливането между CaixaBank и Bankia и реалността на пазара, като отрицателните лихвени проценти и дигитализацията на клиентите.

Сега на среща със синдикатите в Мадрид ръководството обяви, че се надява съкращенията да станат по „нетравматичен начин, като се дава приоритет на доброволността“. Представен е План за преместване, който ще позволи на всички хора, които напускат банката, да си намерят работа за кратък период от време.

Синдикатите обаче са изненадани от твърде големият брой служители, които ще бъдат съкратени. За да няма напрежение започват преговори, които се очаква да приключат през юли.

През септември 2020 г. Caixabank се съгласи да закупи Bankia за 4,3 милиарда евро, като сделката беше подкрепена чрез годишни икономии на разходите на стойност 770 млн. евро до 2023 година. Тогава премиерът на страната Педро Санчес определи този ход като "много положителен" за испанската икономика от "финансова и териториална гледна точка".

По това време банката обаче не предостави никакви подробности за потенциално съкращаване на персонал или закриване на банкови клонове.

Засегнати от последиците от коронавирусната пандемия, свръхниските лихвени проценти в еврозоната и от преминаването на клиентите към онлайн банкиране, испанските заемодатели свиват разходите си чрез съкращаване на персонала и наличните банкови клонове.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.