Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия временно ограничава зоната за полети над Черно море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия обяви зона, опасна за полети на гражданската авиация над Черно море и Крим, за периода 20-24 април, сочи оперативна информация за промените на правилата и осигуряването на полети.

Напълно затворени ще бъдат три въздушни трасета в Симферополския район над акваторията на Черно море. При това зоната за полети над полуостров Крим не се затваря.

Москва обвини Съединените щати и НАТО, че се ангажират с провокативни действия във водите и въздушното пространство на Черно море, предаде Ройтерс като се позовава на изказване на руският военен министър Сергей Шойгу пред агенция Интерфакс.

Според Шойгу Киев се опитва да дестабилизира обстановката в района на Донбас, където украинската армия се сражава с руски сепаратисти от 2014 година.

Същевременно украинският външен министър Дмитро Кулеба обяви, че в най-скоро време струпаните руски войски по границата с Украйна ще достигнат 120 хиляди души. Той призова Западът да наложи нови санкции на Русия, за да възпре Москва от по-нататъшно покачване на напрежението, предаде Ройтерс.

В понеделник САЩ изразиха дълбока загриженост за плановете на Русия да блокира достъпа до части от Черно море, което би се отразило на достъпа до украински пристанища.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна