Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Негативно представяне на Уолстрийт за втора поредна сесия на търговия

Американските фондови борси се оцветиха в червено за втора поредна сесия на търговия въпреки серия силни корпоративни отчети за първото тримесечие. Инвеститорите изглежда са в очакване и възлагат надежди на предстоящите финансови отчети на Netflix и на други големи технологиите компании, които да помогнат за подновяване на възходящото движение на Уолстрийт.

Около 90 минути след началото на търговията във вторник индексът DJIA се понижава с над 230 пункта (понижение с 0,73%), широкият индекс S&P 500 с 0,68% и технологичният индекс Nasdaq Composite с 0,92%.

Спадът на индекса на сините чипове DJIA е воден от рязкото поевтиняване на акциите на Boeing с над 4%, както и на тези на Nike с 3,7%, на Dow Inc. с над 3%, на банката Goldman Sachs с 2,6% и на Walt Disney с близо 2,5 на сто.

Днешният негативен старт на Уолстрийт следва понижението в понеделник, когато DJIA приключи търговията с понижение от 0,4%, S&P 500 с 0,5% и Nasdaq в 1%.

Тримесечните корпоративни отчети за печалбите и приходите, които през миналата седмица стартираха доста солидно, ще останат във фокуса на внимание, тъй като инвеститорите ще оценяват посредством тях силата на икономическото възстановяване на САЩ от коронавирусната пандемия, твърдят анализатори.

Според тях обаче насоките на компаниите за перспективите за предстоящата година могат да се се окажат още по-важни при определяне на бъдещата посока на пазара на акции.

Известно негативно влияне върху нагласите на Уолстрийт оказват нарасналите в последно време случаи на Covid-19 в САЩ. Среднодневните нови случаи на коронавируса се повишиха през миналата седмица с 4% спрямо тези през предходните две седмици, достигайки 67 175 на ден. В същото време сериозен ръст отбелязаха и новите случаи на Covid-19 в световен мащаб, като според "Вашингтон пост" сами в рамките на неделя и в понеделник те се увеличиха на дневна база с по около 750 000, тъй като Индия и Бразилия остават горещите точки на пандемията.

С оглед на това нарастват опасенията, че разпространението на коронавирусната пандемия извън САЩ може да попречи на глобалното икономическо възстановяване и да доведе до влошаване на предоставяните от американските компании насоки за техните финансови показатели в бъдеще - особено що се отнася за мултинационалните.

Акциите на IMB обаче поскъпват с близо 4%, след като късно снощи технологичният гигант представи изненадващо силно нарастване на приходите през първото тримесечие на годината след намаляване на продажбите през четвъртото тримесечие на 2020 г.

На другия полюс са акциите на United Airlines Holdings Inc., които се сриват с почти 10%, след като самолетният превозвач отчете загуба от над 1,3 млрд. долара през първите три месеца на 2021 г.

Късно снощи след края на днешната търговия се очакват финансовите резултати на голямата компания за видеострийминг Netflix, чийто бизнес процъфтя по време на Covid локдауните през миналата година. Това ще бъде първата голяма компания от технологичната петорка, известна като FAANG, която ще публикува финансовите си резултати (технологичните гиганти Facebook, Apple, Amazon и Google).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!