Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се министър Ананиев да докладва в парламента състоянието на бюджета

| обновено на 21.04.21 в 07:02
Финансовият министър в оставка Кирил Ананиев
Снимка: Пресслужба на МС

Очаква се финансовият министър в оставка Кирил Ананиев да докладва днес от парламентарната трибуна за състоянието на държавната хазна и най-вече на фискалния резерв.

Изслушването му бе поискано още в петък, но след напрежение в пленарната зала Ананиев я напусна без да говори пред депутатите от 45-тото Народно събрание.

В петък депутатите не позволиха на финансовия министър в оставка Кирил Ананиев да представи състоянието на държавната хазна от парламентарната трибуна. До ситуацията, в която Ананиев напусна пленарната зала, се стигна след като през седмицата се появиха съмнения за нивото на фискалния резерв и харченето на неприкосновените по закон пари от Сребърния фонд -  резерв, предназначен за подкрепа на пенсионната система.

От трибуната лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви:

„Последните три месеца са изхарчени над 5 милиарда лева извън решения на Народното събрание. В резерва има свободни средства в размер само на един милиард и 400 лева, извън заделените от закона в Сребърен фонд, фонд „Козлодуй“ и така нататък. Има опасност да посегнат на Сребърния фонд, където има 3,3 милиарда лева, така както го направиха през 2010-а с резерва на Здравната каса“.

В почивните дни Ананиев отговори, но на пресконференция в централата на ГЕРБ:

„Над 8 милиарда ще имаме само след няколко дена. Още във вторник може би или в сряда“.

За дефицита министърът в оставка каза“

„Дефицитът по държавния бюджет е отрицателен за първото тримесечие -  644 милиона лева. Само че трябва да се знае, че  не може да се сравнява първото тримесечие на 2021 година с първото тримесечие на 2020 година по обективни причини. Вие знаете, че със Закона за държавния бюджет е предвидено дефицит в размер на 4 милиарда и 900 милиона лева. Ние в края на април е бъдем на балансирано бюджетно салдо“.

Вчера стана ясно, че Кирил Ананиев е номинацията на ГЕРБ и СДС за финансов министър и в потенциалния  кабинет с премиер Даниел Митов, ако се стигне до съставянето на такъв.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!