Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС договори намаляване на парниковите емисии с „най-малко“ 55% до 2030 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът на Европейския съюз и Европейският парламент постигнаха тази нощ временно съгласие, с което климатичните цели до 2050 година се превръщат в закон. Според него намалението на парниковите емисии до 2030 година трябва да бъде най-малко 55 на сто спрямо нивата от 1990 г.

Споразумение идва след интензивни преговори между Европарламента, който искаше намаляване от поне 60% и лидерите на страните членки, които се договориха за цел от 55% през ноември.

Преговорите по темата бяха в задънена улица в продължение на месеци. Те бяха подновени в ранния следобед вчера и продължиха до след 3 ч. тази сутрин.

Целта на ЕС ще бъде включена в „климатичен закон“.

„Европейският климатичен закон съдържа ангажиментите на ЕС за постигане на климатична неутралност до 2050 г. и междинна цел за ограничаване на парниковите емисии с най-малко 55% до 2030 г. спрямо нивата им от 1990 г.“, обяви ЕК в изявление.

Португалското председателство на ЕС приветства постигането на споразумението, наричайки го „силен сигнал за целия свят“.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчерта: „Климатичният закон поставя ЕС на зелена пътека за едно поколение. Това е нашият обвързващ ангажимент към децата и внуците ни“.

Природозащитни неправителствени организации и „зелени“ евродепутати не са съвсем съгласни, като германският политик Михаел Блос написа в Туитър, че законовата рамка „не отговаря на нейните амбиции“.

„Това не е Зелената сделка, от която се нуждаем, за да се справим с климатичната криза и не е достатъчна за Парижкото споразумение“, добави той.

Споразумението става факт преди климатичната среща на върха, организирана от президента Джо Байдън, на която се очаква САЩ да обявят своята цел.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна