Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандалът с лобирането във Великобритания се разраства

Борис Джонсън в парламента - март 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След критиките, че бившият премиер Дейвид Камерън е лобирал пред министри за правителствени пръчки за фирма, чийто служител е бил, днес Би Би Си съобщи, че сегашният премиер Борис Джонсън е дал гаранции на сър Джеймс Дайсън, че неговите служители няма да плащат допълнително данъци, ако дойдат на Острова да произвеждат вентилатори по време на пандемията, като е лобирал за това пред министъра на финансите Риши Сунак в нарушение на министерския кодекс. 

Според министерския кодекс, който е съвкупност от правила за очаквано поведение от министрите, в частта за лобирането се казва, че когато става дума за правителствени дела и поръчки по време на дискусиите, трябва да присъства частен секретар или служител. В случай, че това не стане, министърът е задължен впоследствие възможно най-скоро да информира какво е обсъждано. 

Би Би Си съобщи, че разполага с текстово съобщение на Джонсън от март 2020 година в отговор на искането на Дайсън, чийто бизнес е в Сингапур, за данъците, което гласи „Ще го уредя“. По-късно Джонсън пише отново: „Риши Сунак /министърът на вътрешните работи/ го уреди. Имаме нужда от теб тук“.  

Правителството отрича да е направило нещо нередно в опита да осигури необходимото медицинско оборудване в критичен момент. 

Самият Дайсън каза, че е абсурдно да се говори за нередност и че компанията му дори е на загуба от сделката. 

Проблемът обаче е в липсата на прозрачност при лобирането и неспазването на правилата, защото няма следа Джонсън да е информирал за водените разговори. 

Политическият кореспондент на Би Би Си Лора Кюнсбърг отбеляза: „Не става дума само за това да се знае какво се обсъжда, а и по какъв начин се обсъжда“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна