Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН отказа на ГЕРБ разговори за правителство

| обновено на 22.04.21 в 10:43
Кандидатът на ГЕРБ за премиер Даниел Митов прие от президента проучвателен мандат за съставяне на кабинет на 20 април.
Снимка: БГНЕС

Партия ГЕРБ официално е отправила покана към партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ за провеждане на разговори след получаването на проучвателния мандат за съставяне на правителство. 

Срещата е планирана за 12.00  часа в зала „Запад“ на Народното събрание. В преговорния екип на ГЕРБ са кандидатът за премиер в проектокабинета ГЕРБ-СДС Даниел Митов, Любен Дилов - номиниран за министър на туризма и Калин Вельов - кандидат за министър на културата. 

От „Има такъв народ“ са категорични, че няма да преговарят. Очаква се ГЕРБ да върнат мандата на президента, без да бъде подлаган на гласуване в парламента. Заявките са това да се случи още днес или най-късно утре сутринта.

„Има такъв народ“ категорично отказа да участва в разговори с ГЕРБ за съставяне на кабинет.

„Още преди конституирането на настоящия парламент ПП „Има такъв народ“ заяви пределно ясно, че по никакъв начин и по никакъв повод няма да участва в разговори с партии, представляващи досегашното управление на страната. За нас ПП ГЕРБ е основен символ на статуквото, за нас е изключено да обсъждаме каквото и да било правителство, предложено от представителите на тази партия. Намираме за естествено да откажем участие в предложените от вас консултации“, се казва в писмения отговор на партията на Слави Трифонов, изпратен до ГЕРБ/СДС. 

На въпроса дали „Има такъв народ“ ще пробва да състави кабинет като втора политическа сила, след като държавният глава Румен Радев им връчи проучвателен мандат, депутатът Тошко Йорданов отговори лаконично: „Трябва първо да го получим“. 
Тошко Йорданов (вдясно) и Филип Станев от ИТН
 

Вчера първата поканена политическа сила „Демократична България“ също отказа да участва в разговори с ГЕРБ за бъдещ кабинет. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени