Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия желае да закупи 30 млн. дози от руската ваксина "Спутник V"

Снимка: Ройтерс

Германия желае да закупи общо 30 милиона дози от руската ваксина срещу Covid-19 "Спутник V" през юни, юли и август, стига европейският лекарствен регулаторен орган (EMA) да даде зелена светлина за прилагането на тази ваксина, заяви в четвъртък премиерът на немската провинция Саксония Михаел Кречмер, който е на посещение в Москва.

Министър-председателят на Саксония съобщи, че германското правителство вече е постигнало първоначално споразумение с Русия за придобиването  а 30 милиона дози от ваксината.

Новината беше съобщена след среща на Кречмер с министъра на здравеопазването на Русия Михаил Мурашко. Той добави, че Германия преговаря за доставката на по 10 милиона дози от "Спутник V"  през всеки едни от месеците юни, юли и август.

Саксонският премиер обаче подчерта, че споразумението ще бъде финализирано, само при условие, че Европейската агенция по лекарствата даде разрешение за спешна употреба на руската ваксина в рамките на ЕС.

Министърът на здравеопазването Йенс Шпан заяви по-рано този месец, че Германия преговаря с Русия за предварително споразумение за покупка на ваксината "Спутник V".

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че нейни технически експерти съвместно с Европейската агенция по лекарствата трябва да започнат на 10 май следващия кръг от прегледа на руската ваксина "Спутник V".

"Инспекцията за добри производствени практики ще се проведе от 10 май до първата седмица на юни", заяви пред Ройтерс представител на СЗО.

В момента съвместен екип от СЗО и EMA извършва инспекции за добри клинични практики, свързани с ваксината, разработена от института "Гамалея", добави той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени